Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect legislativ: Influencerii, obligați să respecte legile audiovizuale. Ce spune Faiăr despre atacul asupra lui Nicușor Dan

Cei mai cunoscuți influenceri de pe YouTube, TikTok și Instagram ar putea fi nevoiți să dea explicații în fața membrilor Consiliului Național al Audiovizualului. Potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, creatorii de conținut care au colaborări plătite trebuie să le anunțe oficial.

Vizați vor fi doar influencerii care au peste 500.000 de urmăritori și care obțin venituri sau alte beneficii din activitatea lor. După adoptarea proiectului, influencerii vor avea 60 de zile pentru a se alinia noilor reglementări.

În direct la Euronews, influencerul Silviu Israte, cunoscut drept Faiăr, a explicat cum vede el aceste legi care funcționează peste tot în Europa occidentală.

Influencerii ar putea să fie obligați să respecte legile audiovizualului

Silviu Istrate (Faiăr), influencer: „Este o decizie complet normală, în ton cu ce e întâmplă în toată Uniunea Europeană. Nu consider că putem discuta despre îngrădirea dreptului la libera exprimare atât timp cât vorbim de oameni care beneficiază de avantajele unei mici televiziuni - mă includ și pe mine aici - pentru că asta e atunci când ajungi la sute de mii de oameni. Dar în același timp, nu au nicio responsabilitate pe care o are o televiziune sau un radio.

Și atunci, este normal, având în vedere câte probleme sunt mai ales în zona de publicitate online, în care vedem reclame la jocuri de noroc pentru copii, vedem tot felul de țepe.

În mod evident, cred că e de datoria oricui să aibă bunul simț, dar trebuie reglementat, să avem un cadru clar. Cadrul ăla trebuie să fie discutat. De exemplu, dacă avem încălcări flagrante ale dreptului la libera exprimare, dacă nu mai poți să vorbești despre X sau de Y. Dar trebuie să existe niște inițiative din partea statului în care să ni se spună clar că e voie să facem X și nu avem voie să facem Y.

Eu am avut această discuție și conflict online cu mai mulți dintre colegii mei, în care discutam despre reclamele la jocurile de noroc pentru copii. Iar ei spuneau: 'nu e nicio lege care să mă persecute pe treaba asta, e perfectă legalitate, la revedere'. Și atunci, trebuie să existe un imbold din partea statului, iar aici mă gîndesc și la ANAF, și la CNA, și la toate instituțiile care trebuie să aibă în vedere persoane publice cu atât de mulți urmăritori."

Aici intervine o problemă care face referire la implicarea politică a influencerilor. Iar acest aspect necesită dezbateri mai ample.

Silviu Istrate (Faiăr), influencer: „E foarte interesant, pentru că sunt diverse legi la nivelul UE, care vorbesc despre implicarea politică a influencerilor. Momentan, din câte știu, nu există nicio diferență, la nivelul legii noastre, între mine, care am 100.000 de urmăritori, sau tine, care postezi pe Facebookul tău privat, pentru prietenii tăi. Și știm din campania electorală trecută, cum diverși oameni s-au trezit cu poliția la ușă, pentru că au zis că votează cu cineva. Responsabilitatea trebuie să existe.

Au fost foarte multe cazuri care au trecut peste capul autorităților. De exemplu, partidul PNL, a făcut o manea cu un manelist care e și influencer în același timp. A făcut-o în afara campaniei electorale, nu s-a întâmplat nimic, nu a fost nimeni amendat."

Cazul Nicușor Dan. Faiăr: „A făcut bine că a semnalat asta”

În acest context, Nicușor Dan susține că i-au fost atacate conturile de pe rețelele de socializare. Candidatul la alegerile prezidențiale a luat măsuri. În aceste situații, un rol important ăl au chiar departamentele specializate din cadrul acestor rețele de socializare.

Silviu Istrate (Faiăr), influencer: „Platformele de social media spun foarte clar, de foare multă vreme și chiar reacționează în această privință, chiar șterg conturi sau scad vizibilitatea conturilor respective, atât timp cât observă platforma de social media că tu ai aceste aceste interacțiuni false.

Nu vă imaginați că o platformă de social media nu poate să identifice un cont fals, un bot sau o serie de boți care vin dintr-o dată pe un canal, deci pot să identifice foarte clar treburile astea și atunci iau act de asta, și reduc vizibilitatea sau chiar șterg contul, în unele cazuri. Deci este o tehnică de sabotaj foarte obișnuită, nu cred că e ceva nou.

Cred că Nicușor Dan a făcut bine că a semnalat asta. Au mai fost genul acesta de acuzări în campania de la locale, de la București, în care candidatul Burduja a acuzat același atac, dar a anunțat acel atac în urma unor investigații jurnalistice care arătau că are interacțiuni false, boți, pe canalele sale, de care n-a scăpat după ce a făcut acuzațiile. Mai mult de atât, ce poți să faci?

Pentru cine nu știe, poate oricine să intre pe google să caute 'cumpărare date urmăritori' pe Instagram, Facebook, TikTok. Plătești câteva zeci de dolari și poți să obții mii de conturi false care să îți apară peste noapte pe profil. Și poți să faci asta pentru alte conturi".

În ceea ce privește conturile lui Nicușor Dan de pe rețelele de socialziare, el susține că paginile sale de Facebook, Instagram și TikTok au suferit pentru că, în 24 de ore, au apărut mii de urmăritori noi și comentarii pozitive la adresa sa. Însă se știe că o creștere atât de brutală poate duce la penalizări din partea rețelei în sine, exact cum a explicat Silviu Faiăr.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE