Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ulei de ricin și cafea cu lămâie: Adevărul din spatele ultimelor tendințe TikTok de pierdere rapidă în greutate

Utilizatorii platformei video TikTok consumă și distribuie o varietate largă de conținut, inclusiv clipuri virale care promovează trucuri de frumusețe și sănătate cu buget redus, în stil „DIY” (do it yourself – fă-o singur).

Printre cele mai distribuite și comentate videoclipuri din această categorie se numără rețete sau regimuri care promit pierderea rapidă în greutate, fără efort – fie prin prepararea unor băuturi din ingrediente aflate la îndemână în bucătărie, fie prin aplicarea unor uleiuri pe piele.

Două dintre cele mai populare tendințe de acest tip de pe TikTok în 2025 sunt aplicarea uleiului de ricin și consumul cafelei cu lămâie.

Un clip dedicat uleiului de ricin a strâns deja 49.000 de aprecieri, în timp ce trendul cafelei cu lămâie, devenit popular încă din 2024, rămâne unul dintre cele mai urmărite curente legate de slăbit, cu postări care ajung la peste 25.000 de like-uri.

Dar funcționează aceste metode virale? Euronews Health a discutat cu experți pentru a analiza cele două tendințe.

Uleiul de ricin

Una dintre cele mai recente idei răspândite pe TikTok presupune aplicarea uleiului de ricin pe abdomen, zilnic, pentru obținerea unui „abdomen plat” în doar câteva săptămâni.

Totuși, nutriționista Priya Tew, specialist dietetician și purtătoare de cuvânt a Asociației Britanice de Dietetică, atrage atenția că, deși folosirea uleiului nu este periculoasă, nu va duce la pierderea reală în greutate.

Nu există nicio dovadă că acest lucru ar avea un efect intern. Ceea ce facem, de fapt, este să ne hidratăm pielea abdomenului. Dacă vă doriți o burtă mai catifelată, atunci mergeți înainte”, a spus ea.

Tew mai subliniază cât de ușor pot fi oamenii induși în eroare de videoclipuri aparent spectaculoase: „Este ușor să vezi un clip și să spui: «Uau, ce transformare!», dar de multe ori aceste rezultate sunt trucate.

Profesorul Adam Collins, specialist în nutriție la Universitatea din Surrey, confirmă această opinie. „Nu există niciun motiv metabolic pentru care aplicarea uleiului ar influența grăsimea subcutanată și, cu atât mai puțin, pe cea viscerală.”

Cafea cu lămâie

Un alt trend viral presupune adăugarea sucului de lămâie în cafea, despre care unii susțin că stimulează metabolismul și accelerează arderea grăsimilor datorită conținutului de cofeină.

Însă, conform profesorului Collins, această combinație nu are un efect semnificativ asupra pierderii în greutate.

Nu este ca și cum ai arde brusc sute de calorii în plus sau zeci de grame de grăsime. Doar dacă ai crește foarte mult doza de cofeină, dar asta ar veni cu alte riscuri”, a spus el.

Collins atrage atenția că mulți promovează această combinație mai degrabă ca substitut de masă: „Este o modalitate mascată de a înlocui mesele... și celor care o promovează nu le pasă, atâta timp cât se vinde bine.”

Profesorul Christophe Matthys, nutriționist la Universitatea KU Leuven, adaugă că un consum excesiv de cofeină poate duce la insomnie și la dezechilibre hormonale care pot afecta senzația de sațietate, ceea ce duce, paradoxal, la un consum mai mare de alimente.

Riscurile afirmațiilor înșelătoare

Tendințele de pe rețelele sociale nu doar că pot induce în eroare în ceea ce privește slăbitul, dar pot afecta și relația oamenilor cu mâncarea.

Oamenii dezvoltă relații ciudate cu alimentația, care nu au bază fiziologică, ci sunt influențate mai degrabă de factori psihologici. În special în cazul tinerilor, poate deveni foarte dificil să reconstruiești o relație sănătoasă cu mâncarea”, a explicat Matthys.

Deși aceste metode pot părea soluții rapide, nutriționista Priya Tew subliniază că rezultatele sustenabile vin doar prin schimbări mici și constante.

„Gândiți-vă ce modificări mici puteți face și menține pe termen lung – poate fi un fruct în plus pe zi sau alegerea unor nuci în loc de chipsuri. Aceste alegeri mici pot face diferența în timp.”

Ea a mai amintit că dimensiunea corpului nu este un indicator absolut al stării de sănătate: „Putem fi sănătoși indiferent de mărime sau formă. Dacă aveți un corp mai mare, nu înseamnă automat că sunteți nesănătos. Poate fi chiar invers.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE