Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IFA Berlin 2024. Telefoanele, televizoarele și roboții cu inteligență artificială care ne fac viața mai ușoară

Cei mai ”inteligenți” roboți sunt prezenți la cea mai mare expoziție de tehnologie din Europa, IFA Berlin. Știu să se descurce în multe situații și ne pot fi de ajutor în viitor. Și dispozitivele electronice au fost updatate, mai nou, cu Inteligența artificială.

Google Pixel 9 poate deveni asistent personaj cu ajutorul Gemini

Standul companiei Google a fost printre cele mai aglomerate de la IFA Berlin. Sute de oameni au venit să testeze cum funcționează asistentul inteligent integrat în noua serie Google Pixel 9. ”Add me” a fost printre cele mai apreciate noi funcții. Vine în sprijinul prietenilor mereu dornici să facă fotografii de grup, dar, care, din considerente tehnice, nu pot apărea în imagine.

Soluția a fost integrată în soft-ul lui Google Pixel 9. Practic, după ce ai realizat poza de grup, apeși ”add me”, iar inteligența artificială îți găsește un loc în cadru și editează imaginea ca și cum ar fi fost modificată de expert grafician.

Gemini, chatbotul dezvoltat de Google, îți poate genera răspunsuri pe aproape orice subiect. De exemplu, noi l-am întrebat ce restaurante ne-ar recomanda în apropiere de IFA Berlin pentru a lua masa. În câteva secunde, inteligența artificială a oferit o listă cu localuri, generată și în funcție de poziționarea GPS.

De asemenea, reprezentanții Google spun că Gemini poate fi antrenat pentru a fi pus în diferite ipostaze. De exemplu, îi poți spune că este directorul executiv al unui distribuitor de dispozitive electronice și că ai vrea să-ți genereze o strategie pentru creșterea vânzărilor.

Gemini este capabil și să asculte clipuri cu prezentări de zeci de minute de pe Youtube și să expună principalele idei în doar câteva secunde. Reprezentații companiei americane spun că facilitatea poate veni în sprijinul multor oameni pentru a-și eficientiza timpul.

Honor Magic V3, cel mai subțire telefon pliabil, prezentat la IFA Berlin 2024

Honor a prezentat în capitala Germaniei cel mai subțire telefon pliabil din lume. Are o grosime de 9,2 milimetri atunci când este pliat și, cu greutatea de 226 de grame se apropie de dimensiunile unui smartphone obișnuit. Producătorul chinez spune că acest dispozitiv a fost proiectat să fie rezistent datorită balamalei realizate din oțel.

Niklas Masson, senior PR manager: „Organizațiile de rating spun că rezistă la 500.000 de plieri. Asta înseamnă că și dacă îl pliezi de 500 de ori pe zi, ceea ce nu prea faci, rezistă mai bine de 10 ani. Poți să deschizi Youtube-ul pe jumătate de ecran și să îl pui pe noptieră, poți să îl folosești ca ceas”.

Tehnologia care detectează clipurile deepfake

Acest model Honor vine dotat și cu o aplicație care la bază inteligența artificială prin care pot fi detectate clipurile realizate prin tehnologia deepfake. Am testat și noi funcția la IFA Berlin 2024 pentru a vedea cum funcționează. Practic, sistemul a scanat două clipuri video care, la prima vedere nu ridicau suspiciuni, iar într-unul dintre ele au depistate elemente de natură deepfake.

Potrivit producătorului, este de așteptat ca acest model de telefon să coste aproape 2.000 de euro în varianta de 12 GB RAM şi 512 GB stocare.

Samsung Neo QLED 8K, televizorul care folosește AI pentru a îmbunătăți imaginea și sunetul

Compania sud-coreeană Samsung a expus unul dintre cele mai noi televizoare QLED din portofoliul său. Este vorba despre un model capabil să dea imagini la o o rezoluție 8K, iar datorită procesorului său cu 512 rețele neurale de inteligență artificială poate optimiza atât imaginea, cât și sunetul pentru a oferi o experiență captivantă.

În varianta cu o diagonală de 216 centimetri, acest televizor poate să ajungă să coste chiar și 7.000 de euro.

LG Q9, robotul cu inteligență artificială care poate fi partenerul de joacă al copiilor

Peste 1.800 de mari companii din domeniul tech și start-up-uri sunt la Berlin. Cele mai multe au integrat inteligența artificială în gadgeturile lor. De exemplu, roboțelul Q9 produs de sud-coreeni de la LG are capacitatea de a crea o poveste după desenele realizate de copii.

E conectat la chatbotul ChatGPT, așa că poate genera răspunsuri multiple. Noi le-am întrebat ce știe despre România și iată care a fost răspunsul:

„Iată câteva aspecte importante despre România! Unu, diversitatea geografică. România este cunoscută pentru peisajele sale diverse, de la Munții Carpați până la pitorească linie de coastă a Mării Negre. Doi, simbolurile istorică. Țara se laudă cu multe castele, mănăstiri și orașe frumoase”

Acest robot a fost creat pentru a fi partenerul de joacă al celor mici. De asemenea, are capacitatea de a se conecta la celelalte dispozitive inteligente din casă și, de exemplu, să regleze lumina ambientală din cameră.

Reprezentanții LG spun că acest robot este încă un prototip și speră să-l lanseze pe piață în 2025.

Expoziția IFA Berlin 2024 este deschisă până pe 10 septembrie, timp în care sunt așteptați aproape 200.000 de vizitatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE