Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Google este un monopol ilegal”. Decizia unui tribunal federal din SUA, lovitură pentru gigantul IT

Compania Google a făcut, în mod ilegal, abuz de poziție dominantă pe piață pentru a-și elimina concurența în domeniul motoarelor de căutare pe Internet, a stabilit un tribunal federal din Washington D.C. Această decizie a instanței reprezintă una dintre cele mai mari victorii ale Departamentului american al Justiției din ultimii 20 de ani în ceea ce privește limitarea puterii marilor companii din domeniul tehnologiei de a controla și domina piețele uriașe pe care le-au creat, relatează The Washington Post.

”Google este un monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul", a scris judecătorul Amit P. Mehta de la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Columbia în hotărârea pronunțată luni.

Mehta a decis că Departamentul de Justiție a avut dreptate când a afirmat că Google a încălcat legislația antitrust prin încheierea unor contracte restrictive cu compania Apple și cu alți producători de telefoane, prin care le impuneau să instaleze Google ca motor de căutare prestabilit pe smartphone-uri. De asemenea, magistratul a criticat alte practici ale Alphabet, compania-mamă a Google, prin care și-a împiedicat rivalii să concureze pe picior de egalitate, pe piață.

”Această victorie împotriva Google este una istorică pentru poporul american. Nicio companie - indiferent cât de mare sau influentă - nu este mai presus de lege. Departamentul de Justiție va aplica în continuare, cu fermitate legile noastre antitrust”, a declarat procurorul general Merrick Garland, conform sursei citate.

Procurorii americani au susținut că Google a împiedicat concurența pe piața motoarelor de căutare prin faptul că a solicitat producătorilor de dispozitive care voiau să folosească sistemul de operare Android al Google să seteze Google ca motor de căutare prestabilit. De asemenea, Google plătește Apple aproximativ 19 miliarde de dolari pe an pentru a menține căutarea Google ca motor de căutare implicit pe iPhone-uri și alte dispozitive Apple.

Casa Albă vrea ca Internetul să fie mai competitiv

Karine Jean-Pierre, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că decizia instanței a justificat convingerea președintelui Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris că Internetul ar trebui să fie mai competitiv.

”Agenda Biden-Harris prevede construirea unei economii care să asigure antreprenorilor și firmelor mici o șansă în mod echitabil la visul american", a spus ea.

Google vrea să conteste decizia instanței

Pe durata procesului, avocații companiei Google au susținut că motorul de căutare se confruntă cu concurența din partea persoanelor care caută informații în alte platforme, cum ar fi Amazon, TikTok și Reddit și, dar și pe chatboturi precum ChatGPT. După decizia instanței, Kent Walker, președintele Google pentru afaceri globale, a declarat că însăși instanța a fost de acord că motorul de căutare al companiei este cea mai bună opțiune.

”Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar conchide că nu ar trebui să ni se permită să îl facem ușor accesibil. Având în vedere acest lucru și faptul că oamenii caută din ce în ce mai mult informații în tot mai multe moduri, intenționăm să facem apel”, a precizat Walker.

Departamentul american al Justiției a dat în judecată și Microsoft

Legea federală antitrust nu a mai fost invocată împotriva unei mari companii din domeniul tehnologiei de când Departamentul de Justiție a dat în judecată Microsoft, în urmă cu mai bine de două decenii.

Dosarul în care Google este acuzat de practici anticoncurențiale este primul dintr-o serie de cazuri lansate de procurorii federali împotriva marilor companii din domeniul IT. Autoritățile antitrust susțin că marii jucători (Big Tech) a devenit prea puternică și nu servește interesul public. Procese au fost deschise și împotriva Amazon, Meta și Apple.

Judecătorul Amit P. Mehta a precizat că Google și-a menținut la un nivel ridicat veniturile și profiturile prin majorarea repetată a prețurilor pentru publicitatea afișată prin rezultatele de căutare și că nu există ”nicio dovadă” că firmele concurente de pe piață au avut posibilitatea de a limita capacitatea Google de a crește aceste prețuri.

”Singura aparentă constrângere asupra deciziilor de stabilire a prețurilor ale Google sunt potențialele proteste ale advertiserilor și publicitatea negativă. Cu toate acestea, Google a reușit să evite aceste capcane prin creșterea treptată a prețurilor ... mulți agenți de publicitate nici măcar nu realizează că Google este responsabil pentru modificările de preț”, a afirmat Mehta, potrivit The Washington Post.

Efectele hotărârii asupra Google sunt încă neclare. Judecătorul se va pronunța asupra posibilelor despăgubiri în acest caz în lunile următoare. O posibilă măsură ar putea fi ca instanța să împiedice Google să plătească pentru a asigura o poziționare favorabilă pentru motorul său de căutare pe iPhone-uri și pe alte dispozitive și browsere web. Dar acest lucru ar putea fi în favoarea Google, deoarece motorul său de căutare ar putea fi în continuare selectat, iar compania nu ar mai trebui să plătească miliarde de dolari pentru a asigura această poziționare. De asemenea, o astfel de hotărâre ar putea sfârși prin a priva Apple de o sursă semnificativă de venituri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE