Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regulamentul UE privind utilizarea inteligenței artificiale a fost publicat în Jurnalul Oficial. Când intră în vigoare

În martie 2024, legea privind utilizarea inteligenței artificiale a fost adoptată de Parlamentul European, iar acum a fost publicat regulamentul în Jurnalul Oficial al UE. Cadrul juridic al acestui "EU AI Act" face referire, printre altele, și la furnizarea de servicii și se va aplica și în România.

Termenul pentru intrarea în vigoare este de 20 de zile de la data publicării.

Regulamentul UE privind utilizarea inteligenței artificiale a fost publicat în Jurnalul Oficial

  • Prevederile acestui EU AI Act pot fi consultate AICI.

Pachetul legislativ a fost conceput "pentru a sprijini inovația și adoptarea soluțiilor de inteligență artificială într-un mod care are în centru factorul uman". Totodată, documentul a fost conceput și "pentru a proteja sănătatea, siguranța, drepturile fundamentale, democrația, statul de drept și mediul împotriva potențialelor efecte dăunătoare ale sistemelor de inteligență artificiale".

S-a discutat despre acest subiect mai multe luni, iar una dintre probleme era cea referitoare la protecția datelor personale, un fel de GDPR. Astfel, cerințele fac referire și la dezvoltatori, nu numai la utilizatori.

Cele mai multe aplicări ale sistemelor care utilizează inteligență artificiale vor fi în domeniile financiar-bancar, tehnologic, farmaceutic și medical, însă și în domeniul utilităților publice. În aceste domenii, sistemele sunt unele "cu risc ridicat", după cum apar ele clasate și fac referire la date biometrice, recunoașterea emoțiilor sau evaluarea bonității.

Conform regulamentului UE, pentru a le implementa, există o perioadă de tranziție pentru companii, iar această una dintre prevederi interzice sistemele care sunt clasificate drept "inacceptabile". Această normă intră în vigoare în termen de șase luni și va fi valabilă pentru sistemele considerate "deosebit de dăunătoare și abuzive", prin faptul că ele contravin valorilor Uniunii Europene, precum "manipularea comportamentului, a opiniilor și a deciziilor umane, exploatarea vulnerabilităților sau scoring-ul social".

În schimb, pentru celelalte tipuri de utilizări ale sistemelor de inteligență artificială, majoritatea prevederilor devin obligatorii în termen de 24 de luni.

Companiile care nu respectă această lege pot fi sancționate cu până la 7% din cifra de afaceri globală, "pentru utilizări intersize". Dacă sunt încălcate alte prevederi, sancțiunea este de 3% din cifra de afaceri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE