Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ecologiștii, indignați de faptul că autoritățile ucid zeci de urși ”problemă” în Slovacia

Din ianuarie până la jumătatea lunii iulie, autoritățile slovace și vânătorii deopotrivă au ucis zeci de urși, ceea ce a provocat revoltă în rândul ecologiștilor și activiștilor.

Autoritățile au împușcat 30 de urși așa-numiți „problematici”, iar vânătorilor li s-a permis să vâneze alți 11, a anunțat Milan Boroš, directorul general al biroului de conservare a naturii din Slovacia.

Anul trecut, o serie de atacuri, unele dintre ele mortale, au condus la apeluri de reevaluare a statutului de protecție al urșilor în Slovacia și, mai larg, în Europa Centrală și de Est.

Acum, ministrul de extremă dreapta al mediului din Slovacia, Tomáš Taraba, dorește să se asigure că oamenilor li se oferă mai multă protecție, astfel încât vânătorii să aibă mai multe oportunități de a ucide urșii care sunt considerați periculoși.

Dar ecologiștii, precum și partidul de opoziție Slovacia Progresistă, nu sunt deloc de acord. Un deputat european, Michal Wiezik, care a vorbit în mod repetat în apărarea populației de urși, a declarat că Ministerul Mediului a găsit doar o modalitate de a legaliza vânătoarea de trofee de urși pentru vânători.

„Nu vedem nicio competență nouă, nu vedem nicio consolidare a măsurilor preventive. Întrebarea care se pune cu adevărat este dacă a fost vorba cu adevărat despre protejarea și asigurarea păcii și liniștii pentru locuitori sau dacă motivul real a fost de fapt satisfacerea vânătorilor”, a spus Wiezik.

Cât de periculoși sunt urșii din Slovacia?

Videoclipuri postate de diferiți utilizatori pe X susțin că arată cum urșii și oamenii se pot întâlni, punând viețile în mare pericol.

O înregistrare video realizată de utilizatorul X Maciej Perzyna arată orașul Liptovský Mikuláš, din apropierea munților Tatra, unde cinci persoane cu vârste cuprinse între 10 și 72 de ani au fost rănite la începutul acestui an.

Cu toate acestea, întâlnirile nu duc neapărat la atacuri. Datele de la Slovak Nature Conservancy arată că atacurile urșilor au crescut din 2000 încoace, dar doar cu o mână, de la un atac în 2001 la un total de 12 atacuri în 2023.

Potrivit renumitului ecologist Erik Baláž, măsurile preventive sunt mai eficiente și mai de dorit decât sacrificarea urșilor. El acuză ministerul că nu face suficient pentru a preveni ca urșii înfometați să pună oamenii în pericol, cum ar fi introducerea de coșuri de gunoi rezistente la urși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE