Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Un urs care a atacat un turist în Italia, transferat în Germania. Activiștii de mediu ar fi încercat să-l mute în România

Un grup de activiști pentru drepturile animalelor a reușit să obțină în instanță oprirea unui ordin emis de preşedintele provinciei italiene Trento prin care un urs care a atacat un turist într-o pădure urma să fie împușcat, relatează agenția EFE, citată de Agerpres. Activiștii de mediu ar fi vrut ca animalul sălbatic să ajungă în România, însă a fost mutat într-un alt stat UE.

23/07/2024 , 11:32

Ursul agresiv a fost mutat în Germania

Jurnaliștii Euronews România au luat legătura cu reprezentanții Sanctuarului de urși de Zărnești care nu au confirmat informația privind transferarea ursului agresiv în România. De altfel, italienii au luat legătura cu conducerea sanctuarului privind transferul animalului sălbatic, dar în urma discuției cu autoritățile din Italia au ajuns la concluzia că e mai bine să fie mutat mai aproape de Italia, adică în țara vecină, Germania.

De asemenea, Ministerul Mediului infirmă că ursul ar fi adus în România.

Știrea inițială:

”Rămâne în pronunţare adoptarea măsurilor cele mai adecvate pentru asigurarea eventualei captivităţi a exemplarului identificat drept Kj1”, numele dat ursului, se arată în hotărârea Tribunalului Administrativ Regional din Trento.

Instanța a acceptat plângerile făcute de mai multe grupuri de apărare a animalelor care au cerut să nu fie aplicat ordinul de ucidere a ursului.

Preşedintele regional al provinciei Trento, Maurizio Fugatti, a emis duminică un ordin, însoțit de probe potrivit cărora ursul "Kj1" a atacat un turist, motiv pentru care a dispus împușcarea animalului. Aceasta este a doua dispoziție de acest tip, pronunțată după 10 zile de polemici, notează sursa citată.

ONG-urile au propus transferarea ursului în România

În aceste condiţii, organizaţiile de protecţie a animalelor au propus ca ursul să fie transfera în România.

Francesca Patanella, avocata grupului "Onlus" pentru protecţia animalelor, a susţinut că în România ”sunt pregătiţi să primească ursul” şi a catalogat drept ”inutil” ordinul de împuşcare, "dat fiind că există o alternativă de transfer, aşadar uciderea nenecesară a unui animal poate fi considerată un delict".

De asemenea, Entitatea Naţională pentru Protecţia Animalelor (ENPA) din Italia a motivat faptul că se teme că ursul "Kj1" va fi ucis de braconieri, așa cum s-a întâmplat cu alţi doi urşi pentru care Maurizio Fugatti a decis să fie împuşcaţi.

Pe 16 iulie, un turist care se plimba singur printr-o pădure a fost rănit, după ce a fost atacat de acel urs. Ulterior, preşedintele regional a emis un prim ordin de împuşcare a ursului, însă decizia a fost suspendată preventiv de justiţie pe motiv că nu exista ”o evaluare definitivă a trasabilităţii reale a atacului ursului”.

Nu este primul caz de acest fel care stârnește controverse în Italia. În septembrie 2023, uciderea unei ursoaice brune în pericol de extincţie a generat un val de proteste şi inclusiv ameninţări la adresa bărbatului care a împuşcat animalul şi care a avut nevoie de protecţia Poliţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE