Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea pentru uciderea urșilor, promulgată de Klaus Iohannis. În 2024 și 2025 vor putea fi ucise aproape 500 de exemplare de urs brun

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite uciderea a aproape 500 de urși, până în 2025.

Este vorba despre proiectul legislativ adoptat săptămâna trecută de parlamentari, în regim de urgență, după tragedii din munții Bucegi, când o tânără a fost omorâtă de un animal sălbatic.

Concret, legea prevede uciderea a 426 de urși bruni, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a altor 55 de exemplare - din cota de intervenție, în 2024 și 2025.

Actul modifică practic legea vânătorii, cu scopul de a preveni atacurile animalelor sălbatice asupra populaţiei şi a limita pagubele provocate de urși.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirma după tragedia de pe Jepii Mici, în urma căreia o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs în timpul unei drumeţii, că populaţia de urși bruni din România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie.

Decizia de acum, care permite uciderea animalelor, a fost criticată de militanții pentru drepturile animalelor, care spun că astfel se dă liber la vânătoarea de trofee, activitate interzisă în Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE