Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Parlamentarii au decis: aproape 500 de urși ar urma să fie împușcați, în România

Deputații au adoptat cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri modificările la proiectul privind regimul urșilor în România. Un parlamentar nu a votat. Proiectul prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de aproape 500 de exemplare.

15/07/2024 , 16:18

Parlamentarii au decis: aproape 500 de urși ar urma să fie împușcați, în România

Modificările legislative prevăd astfel dublarea numărului de exemplare care pot fi ucise.

Ele vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a câte unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a câte unui număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Asta înseamnă că există potențialul ca în anul și jumătate rămas, peste 800 de exemplare de urs brun, care au până la 400 de puncte, pot fi împușcate de către vânători, inclusiv de către cei care nu fac parte din personalul tehnic de specialitate, ca până acum, cel puțin pe cota de prevenție. Asta înseamnă că și vânătorii străini, contra cost, vor putea să împuște un astfel de exemplar. 400 de puncte înseamnă un exemplar cu talie medie spre mare, potrivit descrierii formulate de către unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul minorității bulgare Gheorghe Nacov, care este și vânător.

În paralel, există și această cotă de intervenție, care se referă în special la urșii care au produs pagube, au atacat gospodării și chiar oameni. Acești urși considerați agresivi - 55 de exemplare - pot fi recoltați până la finalul acestui an și alți 55, până la finalul lui 2026.

Știrea inițială:

Parlamentarii se întorc din vacanță pentru a găsi soluții la problemele cauzate de urși. Discuția vine după ce săptămâna trecută o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe Jepii Mici.

Reunirea Parlamentului în sesiune extraordionară a fost cerută de premierul Marcel Ciolacu.

Situația urșilor din România va fi dezbătută azi în parlament, în cadrul unei sesiuni extraordinare, cerute săptămâna trecută de premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe măsuri ar putea fi aprobate de legislativ, principala fiind ridicarea cotei de prevenție de la 220 de urși, la 500.

De asemenea, se au în vedere măsuri mai drastice în cazul animalelor care coboară în zonele populate de oameni.

Pe ordinea de zi se mai află vacantarea unui loc de deputat, ca urmare a demisiei deputatului USR Dan Barna, după ce acesta a devenit europarlamentar.

Sesiunea este perioada în care camerele Parlamentului se pot întruni în şedinţe, pentru a-şi exercita competenţa şi a adopta legi sau alte acte de competenţa lor, se arată în volumul "Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii" (autori: Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu; Editura All Beck, 2004).

Sesiunile pot fi ordinare sau extraordinare.

În Constituţia României se arată că Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie, în timp ce a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie (art. 66).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE