Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vânătorii străini, invitați să ucidă urși în România pentru distracție. Avertismentul experților de mediu

După schimbarea legislației, vânătorii de la noi din țară și din alte state europene s-au mobilizat rapid și au ieșit cu pachete pentru doritorii de trofee care vor să vâneze urși în România. Asta după ce cota de prevenție a urșilor s-a dublat la noi în țară și a ajuns la aproape 500 de exemplare.

Pachetele pentru turismul cinegetic încep de la 1.200 de euro, dar nu includ și taxele pe care vânătorii le plătesc pentru achiziționarea trofeului, care începe de la 5.000 de euro. Site-urile de vânătoare atât din România, cât și din străinătate, se laudă și cu pieile urșilor pe care i-au împușcat în trecut, promițând o rată de succes de aproape 100% și o calitate extraordinară a blănii urșilor din țara noastră.

Cristian Papp, expert de mediu la „Fondul Mondial pentru Natură”, a avertizat că așa-zisa soluție a autorităților din România nu rezolvă în realitate problema urșilor.

„Ceea ce a apărut pe diverse site-uri de vânătoare nu fac altceva decât să creeze un dezechilibru în populația de urși pentru că în continuare va fi presiune pe urșii mari, nu pe cei pe care îi vedem la marginea drumului și cerșesc mâncare. În practică se vizează exemplarele mari, exemplarele valoroase pentru că, să fim sinceri, dacă vine un om de afaceri care este interesat de un urs mare nu va dori să ducă acasă un urs de până în 100 de kg așa cum sunt majoritatea celor care coboară în localități sau sunt în apropierea stațiunilor turistice.

Dacă nu sunt vizați urșii problemă, atunci problemele nu se vor rezolva. Până în momentul de față noi am avut o cotă de prevenție plus intervenție în sumă de 220 de exemplare pe an. Însă nu s-a atins nici măcar jumătate din această cotă în ultimii ani, ceea ce indică clar că nu există un apetit în rândul celor care puteau să rezolve problemele”, a spus Cristian Papp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE