În portofoliul Forțelor Navale Române (FNR) va intra, în următoarele șase luni, o corvetă ușoară fabricată în Turcia. Într-un răspuns oferit pentru Euronews România, Ministerul Apărării Naționale a lămurit câteva detalii despre achiziția navei de luptă.
Ministerul Apărării plătește aproape 300 milioane € pentru corveta din Turcia
Potrivit MApN, costul de achiziție se ridică la 265 de milioane euro. La această sumă se adaugă 35 de milioane de euro pentru dotarea navei cu rachete de apărare:
„Valoarea totală pentru realizarea capabilității operaționale este de cca. 265 mil. Euro. Timpul de livrare este extrem de scurt, circa 6 luni, în configurația actuală, urmată de dotarea acesteia, într-un șantier din România, cu sistemele de luptă solicitate de Forțele Navele Române/FNR.
Nava de tip corvetă ușoară este dotată cu sisteme moderne de navigație și comunicații și, de asemenea, dispune de o gamă foarte largă de senzori și sisteme de arme de ultimă generație, ceea ce asigură navei un potențial combativ ridicat în toate mediile de luptă. Aceasta dispune de un hangar ce asigură facilități pentru un elicopter mediu și pentru o aeronavă fără pilot.
Corveta ușoară dispune de capabilitățile necesare pentru identificarea, clasificarea și angajarea potențialelor amenințări din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, precum și de sisteme de război electronic avansate, care constituie un avantaj pentru îndeplinirea în siguranță a misiunilor încredințate", a transmis Ministerul Apărării, pentru Euronews.
Pentru achiziționarea navei de luptă ar mai fi nevoie și de aprobarea Parlamentului. O scrisoare în acest sens va fi trimisă de minister în zilele următoare către Senat și Camera Deputaților.
Forțele Navale au cele mai puține și slabe dotări din Armata Română, în ciuda războiului din Ucraina și a luptelor din Marea Neagră. Majoritatea navelor militare sunt în serviciu de peste 30 de ani, iar în ultimii ani s-au cumpărat doar câteva.
România mai are în dotare două fregate: Regina Maria și Regele Ferdinand. Ambele au fost achiziționate din Marea Britanie, la mâna a doua, în 2003. Acestea nu sunt dotate cu rachete de apărare, dar Ministerul Apărării anunță că vrea să le modernizeze.
Iată ce alte investiții plănuiește Ministerul Apărării pentru Forțele Navale, în 2025:
- Achiziții: corvetă ușoară, vânător de mine, nave de patrulare maritimă, vedete de intervenție, remorchere maritime, MANPAD (sistem antiaerian portabil), sistem V-BAT (sistem aerian fără pilot), stații radio, echipamente CBRN și platforme transport auto multifuncționale pe roți.
- Modernizare: dragor maritim, fregate, nave maritime de sprijin și intervenție cu scafandri și corvete.