Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bani aruncați pe proiecte nerealizate. Piața de Pește din Năvodari, dusă pe apa sâmbetei

Într-o țară codașă la atragerea de fonduri europene, chiar și banii obținuți se duc... pe apa sâmbetei. Două exemple elocvente vin de la Tulcea și Năvodari unde proiecte, anunțate pompos și inaugurate cu tăieri de panglici, au murit în fașă. Vorbim de Bursa, respectiv Piața de Pește, menite să-i ajute pe pescarii de la Dunăre și Mare. Ambele zac nefolosite de ani de zile, în timp ce pescarii își vând marfa pe unde apucă. Urmăriți un nou reportaj din campania Euronews Romania ”Pescuitul, în coadă de pește”.

Piața de Pește din Năvodari, un proiect necesar, dar ratat

În plin sezon de șprot la Marea Neagră, acești pescari aduc la mal abia puțin peste o tonă de captură. Ar fi putut să pescuiască chiar și de patru ori mai mult, însă, fără locuri de depozitare a peștelui la cheu, ies în larg doar dacă au comenzi.

Discuție reporter – pescari:

”Uitați-vă câte vapoare sunt, toate sunt la mal, ieșim doar la comandă.

Șprotul ăsta, păi, ăsta, pe vremea lui Ceaușescu, se săra, se vindea la butoi, nu aveam ce vinde. Acum, uitați-vă și dumneavoastră, și nu tragem decât 30 de minute de traulare. Dacă stai să tragi o oră jumătate, două ore, cât e normal, nu mai scoți traulul din apă, atât e de mult peștele. Nu avem cui să-l dăm. Uitați-vă și dumneavoastră, se moare de foame în România, nu ai cui să dai marfa”.

Spațiile de depozitare frigorifice și centrele de primă vânzare ar fi trebuit să fie la nici cinci kilometri distanță, la Năvodari, unde în anul 2016 a fost inaugurată cu fast Piața de Pește. Construit în formă de păstrugă, locul ar fi trebuit să le ofere localnicilor posibilitatea de a cumpăra pește proaspăt prins de pescari. Inclusiv hotelurile din zonă urmau să se aprovizioneze de aici.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: ”Un milion 500 de mii de euro a costat investiția în Piața de Pește de aici, de la Năvodari, locul însă, din nefericire, pare părăsit. Am dat un tur în jurul acestei clădiri, nu am găsit pe nimeni. Încercăm aici, la birouri, să vedem dacă este cineva, deși sunt două scaune puse chiar aici în ușă, semn că n-a mai trecut demult nimeni pe aici. Doar niște afișe”.

Piața de pește, construită și ca un punct de atracție pentru oraș, trebuia să aibă 10 puncte interioare și 16 exterioare pentru vânzarea produselor, o sală de conferințe, pavilion expozițional, locuri de parcare și o zonă de relaxare.

Diana Sobaru jurnalistă Euronews: ”Dar ce frumos arată aici în poză, cu locuri de parcare, cu un loc de agrement, un fel de parc, cu o fântână arteziană în mijloc și toată această piață de pește cu spații verzi, cu program de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria. Doar asta a rămas de aici, din piața de pește, o poză despre cum ar fi trebuit să arate. În realitate, este cu totul altceva”.

Discuție reporter – localnic:

”A băgat foarte mulți în asta și pe sus, pe undeva, e ruginită, e terminată.

Nici nu a funcționat?

Deloc.

Cum vi se pare treaba asta?

Mi se pare mârșăvie.

Bătaie de joc?

Sigur, cu banii ăștia puteau să facă altceva”.

Pescarii se uită în străinătate pentru modele pozitive

Nu s-a făcut nimic, așa că pescarii se descurcă fiecare după posibilități. Umblați prin străinătate, în țări cu tradiție în pescuit, oamenii totuși visează să aibă și aici o piață de pește modernă.

Discuție reporter - Ilie Brîndău, pescar:

”Asta de unde e?

Din Insula Cristina, din Spania, o piață de pește la Isla Cristina, un port pescăresc, aproape de granița cu Portugalia. Nu o să vedem așa ceva în România, în România s-au făcut câteva burse de pește, spun ei, care au ieșit restaurante, e cu totul altă treabă. Au făcut bursă de pește în mijlocul orașului, una la Tulcea, una la Năvodari, nu mai știu dacă mai e prin altă parte, care...s-au furat niște bani, presupun eu, că pentru noi, pescarii, n-a fost de niciun ajutor”.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: ”Am încercat să obțin un răspuns cu privire la Piața de Pește de aici, din Năvodari, chiar de la primărie, însă mi s-a transmis că domnul primar nu poate să acorde un interviu pe această temă”.

Discuție reporter – reprezentant Primăria Năvodari:

”Am ajuns aici în fața Primăriei.

Am înțeles, nu, cu privire la interviu nu. Dacă informațiile solicitate sunt altele decât cele transmise, încercăm să soluționăm, dar tot în scris, dacă este. Momentan domnul primar nu poate acorda interviu”.

Am primit însă un punct de vedere în scris, în care se menționează că acum hala de pește este închiriată de o societate cu profil alimentar-piscicol, în hala interioară desfășurându-și activitatea un producător de sushi. De asemenea, conform răspunsului de la Primăria Năvodari, sala de expoziție a clădirii este utilizată pentru organizarea de evenimente de profil din domeniul turismului și al afacerilor cu produse piscicole.

”La ora actuală, hala de pește din cadrul Pieței agroalimentare de pește și produse din pește Năvodari este închiriată (...) către o societate cu profil alimentar-piscicol. Vorbim despre hala interioară de la parterul clădirii, spațiu în care își desfășoară activitatea unui producător de sushi (...). Sala de expoziție a clădirii  este utilizată în continuare pentru organizarea de evenimente de profil din domeniul turismului și afacerilor cu produse piscicole, dar și evenimente organizate de administrația locală, în sala de expoziție fiind amenajată in continuare expoziția ,,PESTI RAPITORI IN APELE LUMII” (...). (...) În cadrul Pieței de Pește funcționează un punct de alimentație publică/un restaurant (...)”.

sursa: Primăria Năvodari

În plus, primăria spune că în cadrul Pieței de Pește funcționează un restaurant. Doar că restaurantul a renunțat la contract, iar la magazinul cu produse japoneze nu am găsit pe nimeni.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: ”De ce sushi, de ce nu pește românesc, asta doar autoritățile pot să o spună. Cert este că zona e părăsită, nu pare să fi fost activitate aici de mult timp, așa că... bani aruncați pe fereastră. Păcat”.

Tot pentru pescari, de această dată pentru cei din Delta Dunării, cu bani europeni, dar și de la bugetul de stat, a fost construită Bursa de Pește, o clădire imensă unde urma să se adune tot peștele din deltă. Proiectul trebuia să revitalizeze sectorul piscicol, să sprijine familiile de pescari şi să încurajeze prelucrarea produselor autohtone.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: ”Cinci milioane de euro a costat investiția în Bursa de Pește de aici, din Tulcea, care, deși a fost inaungurată cu fast  în anul 2019, practic nu a funcționat niciodată. Acum, aici își au sediul Biroul Rutier din Tulcea, dar și serviciul regional al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură”.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: ”Aici era sala de licitații, adică locul unde urma să fie tranzacționat peștele din Delta Dunării adus de pescari Tulcea. Sala este închisă, doar eticheta ne aduce aminte de faptul că aici era sala de licitație a bursei de pește. Nu e nimeni, locul oricum pare părăsit, s-a ales praful de acest proiect cu bani europeni”.

Autoritățile dau vina pe lipsa de comunicare, însă ne asigură că bursa va funcționa în curând.

Marian Avram, președintele Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură: ”Neexistând această etapă de consultare și de discuție foarte directă cu toate comunitățile de pescari, bursa de pește a părut ca o infrastructură care nu vine în sprijinul pescarilor, ci împotriva pescarilor, ceea ce este fals. Acum, soluția pe care noi am identificat-o este ca trei organizații puternice de pescari, și există această dorință, să preia bursa de pește, să devină o instituție de interes național și să poată dezvolta în interesul pescarilor”.

Pescarii nu mai au însă speranțe că statul îi va ajuta în vreun fel.

Discuție reporter - Ștefan Unguru, pescar:

”V-ar fi ajutat bursa asta de pește?

Sigur.

Erați bucuros când ați aflat că se face?

Eram bucuros, că știam cum este în alte părți. Bursa aia de pește trebuia să fie, de exemplu, eu nu mai eram nevoit să fac contract cu cherhanagiul. Eu plecam, prindeam pește, ei veneau, aveau niște șalupe, îi dădeam peștele lui. El îl vindea acolo, se făcea ca la bursă: era caras, să spunem 100 de tone, carasul era 2 lei, era caras 50 de kilograme, ajungea carasul 15 lei. Dar a rămas așa, la mila lui Dumnezeu!”.

Reporter: Diana Sobaru

Editor montaj: Cosmin Buță

Editor: Amalia Dascălu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE