Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

India: Peste 50 de oameni au murit din cauza caniculei. Au fost și 50 de grade Celsius, iar apa potabilă e insuficientă în unele zone

Peste 50 de oameni au murit în India din cauza valului de căldură extremă. Termometrele au indicat până la 50 de grade Celsius, iar zeci de oamenii au ajuns în spitale din cauza insolației și a deshidratării. În unele zone, autoritățile nu au mai reușit să facă față cererii de apă potabilă.

India: Peste 50 de oameni au murit din cauza căldurii în ultimele trei zile

India continuă să fie lovită de un val de caniculă insuportabilă. Numai în ultimele trei zile au murit peste 50 de persoane, printre care și membri ai comisiilor electorale. Spitalele s-au aglomerat deja.

Chandra Vijay Sing, oficial guvernamental: „În jurul orei 11-12, s-a făcut foarte cald. În timpul pauzei, în jurul orei 2 după-amiaza, câțiva dintre oficialii noștri, șoferi, ajutoare au prezentat simptome de insolație. Trei dintre ei au fost internați la Terapie Intensivă și sunt tratați acolo”.

Autoritățile sunt depășite de situație, iar localnicii sunt disperați pentru că nu mai au rezerve de apă. 

Localnic: „Ne confruntăm cu multe probleme din cauza căldurii. Nu mai avem apă de băut. O cisternă mică vine pentru 4.000 de oameni. E o mare problemă”.

Experții spun că fenomenul schimbărilor climatice a făcut ca numărul zilelor de căldură extremă de pe glob să crească anual cu 26, astfel încât avem o perioadă mult mai mare de caniculă, în medie, peste tot în lume. În plus, ne confruntăm tot mai mult cu fenomene extreme: fie caniculă și secetă, fie ploi abundente și inundații.

Sjoukje Philip, cercetător Institutul Regal de Meteorologie, Olanda: „2023 a fost cel mai fierbinte an și, în același timp, ultimele 11 luni au fost cele mai fierbinți luni, iar cea mai caldă zi s-a înregistrat în iulie anul trecut. Vedem cu adevărat influența schimbării climatice asupra valurilor de căldură, asupra temperaturilor ridicate, asupra temperaturilor în general, pe întregul glob. Dacă schimbările climatice continuă, aceste temperaturi vor deveni din ce în ce mai mari. Trebuie nu doar să acționăm pentru a preveni impactul temperaturilor, dar și pentru a ne asigura că reducem schimbările climatice pe viitor”.

Valul de căldură a ajuns în special în partea de nord și centrală a Indiei, în timpul alegerilor generale care, potrivit estimărilor, ar fi fost câștigate de actualul premier Narendra Modi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE