Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că guvernele naționale trebuie să își protejeze cetățenii afectați de schimbările climatice. Astfel, definiția drepturilor omului se lărgește pentru a include și persoanele afectate de schimbările climatice. Instanța a decis că oamenii trebuie să fie protejați în fața catastrofelor climatice.
Deși hotărârea în sine nu prevede nicio sancțiune, aceasta creează un precedent puternic pe care oamenii îl pot folosi pentru a da în judecată guvernele naționale, în cazul în care nu se simt protejați în fața schimbărilor climatice.
Curtarea instanțelor în privința climei
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost înființată în deceniul care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial și, în ultimii ani a devenit o instituție tot mai importantă. În calitate de organ judiciar al Consiliului Europei, hotărârile Curții sunt obligatorii pentru cei 46 de membri ai Consiliului.
Până acum activiștii de mediu au avut succes atunci când au acționat în instanță state individuale pentru a forța luarea unor măsuri în domeniul climei. De pildă, un verdict al Curții Supreme olandeze din 2019 a obligat Olanda să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 25%, așa cum notează Politico.
Chiar și în SUA, activiștii de mediu au câștigat anul trecut un proces local împotriva agențiilor de stat după ce au susținut că utilizarea continuă a combustibililor fosili le încalcă dreptul la un "mediu curat și sănătos".
În concluzie, decizia CEDO se anunță a fi un punct de cotitură pentru litigiile privind clima.