Ploile torențiale au provocat inundații luni în Dubai, unde mai multe străzi au fost invadate de ape. Zeci de mașini au rămas blocate, în condițiile în care sistemul de canalizare nu a putut face față din cauza nivelului ridicat de precipitații.
Centrul Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite a emis o avertizare valabilă pentru mai multe orașe din țară, până marți la prânz.
De asemenea, Poliția din Dubai a transmis alerte prin intermediul telefoanelor mobile, prin care i-au avertizat pe locuitori să nu se apropie de plaje, văi și să fie precauți la volan.
Din cauza condițiilor meteorologice, autoritățile au aplicat măsuri de siguranță și au încurajat școlile, companiile și instituțiile publice să-și desfășoare activitatea la distanță.
- Exxon a prezis cu exactitate în anii '70 schimbările climatice. Ce alte companii mai cunoșteau riscurile activității lor asupra mediului
- COP27: UE cere măsuri clare pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius
- Infertilitate, insuficiență cardiacă și probleme respiratorii. Cum afectează schimbările climatice corpul uman
Dubaiul are un climat arid, cu doar două anotimpuri principale, iarna și vara, separate de două perioade de tranziție. Sezonul de iarnă (decembrie - martie) are o temperatură medie cuprinsă între 16,4°C și 24°C. Luna februarie este considerată cea mai ploioasă.
Precipitațiile sunt rare și inconstante în Emiratele Arabe Unite. În medie, țara înregistrează între 140 și 200 mm de precipitații pe an, iar în unele zone muntoase se înregistrează până la 350 mm/an, potrivit Climateknowledgeportal.
Emiratele Arabe Unite, printre țările care ”însământat” norii
În prezent, peste 50 de țări din întreaga lume, printre care și Emiratele Arabe Unite, se ocupă de însămânțarea norilor. Acest proces nu este folosit doar pentru a crește nivelul precipitațiilor, ci și pentru a reduce nivelul de grindină în regiunile mai reci. Suprimarea grindinei poate atenua dramatic pagubele provocate de furtuni.
În peisajele deșertice, cu puține lacuri sau râuri, locuitorii se uită la mare pentru a-și procura apă potabilă. În prezent, Dubai își procură peste 90% din apă de pe coastă.
Folosind procesul de osmoză inversă, marile uzine de desalinizare pot crea cantități mari de apă potabilă.
Pe măsură ce populația lumii continuă să crească exponențial, la fel va crește și consumul de apă. Inovații ca aceasta sunt vitale pentru a ne oferi apa, care este atât de necesară întregii planete.