Activiștii de mediu din România au avut ocazia să vorbească despre dificultățile cu care se confruntă cu raportorul Special al ONU pentru apărătorii mediului, Michel Forst, care a fost prezent în aceste zile la București.
Reprezentanții ONG-urilor au vorbit despre lipsa de transparență și indiferența autorităților, dar și despre intimidările sau chiar violența cu care se confruntă. Într-un interviu acordat Euronews, Michel Forst, a explicat că se simțea din ce în ce mai mult nevoia unui apărător al activiștilor de mediu, astfel încât ONU a decis crearea mandatului său.
Cât de gravă este situația activiștilor de mediu în lume
Michel Forst dezvăluie că, la nivel global, activiștii de mediu se confruntă cu diverse forme de represiune, inclusiv amenințări și chiar crime. Raportul evidențiază că 80% dintre activiștii uciși sunt activiști climatici și apărăori ai mediului, cu o concentrare în America Latină, Africa și Asia.
Michel Forst, Raportorul Special al ONU pentru apărătorii mediului: ”Dacă vă uitați la datele privind uciderea apărătorilor, veți vedea că 80% dintre cei care sunt uciși sunt activiști climatici și apărători ai mediului, mai ales în America Latină, în țări precum Columbia, Mexic, Peru, alte țări din regiune, dar și în Africa, Asia și în regiunea Golfului. Și în Europa situația este complicată. Nu se confruntă cu amenințări similare ca în America Latină, nu sunt uciși, dar uneori sunt arestați. Se confruntă, de asemenea, cu amenzi mari în unele țări, de aceea a fost creat acest mandat.”
Situația activiștilor din România
Întrebat despre situația specifică a activiștilor din România, Raportorul Special spune că încă așteaptă mărturii și recomandări directe. Sub mandatul său, activiștii pot depune plângeri pentru a primi sprijin și protecție. Se abordează subiecte precum intimidările, amenințările cu procese în justiție și violența împotriva pădurarilor.
Michel Forst, Raportorul Special al ONU pentru apărătorii mediului: ”Voi discuta cu Guvernul, face parte din turneul meu în Europa. Nu doar ca să discut despre sprijinul politic, ci uneori și ca să aduc la cunoștința Guvernului problemele pe care le-am auzit din mărturiile apărătorilor.”
Pădurarii pot depune plângeri atunci când sunt amenințați
Michel Forst subliniează că pădurarii sunt inclusi în categoria apărătorilor mediului sub mandatul său. Acest mandat oferă pădurarilor posibilitatea de a trimite plângeri atunci când se confruntă cu riscul de penalizare, amenințare, hărțuire sau chiar răpire sau ucidere. Mecanismul de reacție rapidă permite Raportorului Special să investigheze rapid astfel de plângeri pentru a asigura integritatea mandatului.
Michel Forst, Raportorul Special al ONU pentru apărătorii mediului: ”Deci, când apărătorii sunt expuși riscului de penalizare, de amenințare, hărțuire, iar uneori chiar de răpire sau ucidere, ei pot să-mi trimită o plângere sub acest mandat, iar acesta este un mecanism de reacție rapidă, adică trebuie să răspund imediat când primesc o plângere. Prima sarcină este să investighez plângerea ca să mă asigur că nu este manipulat mandatul, deoarece uneori anumite state sunt foarte capabile să manipuleze mandatele ONU. [...] Trimitem aceste scrisori de prezentare a acuzațiilor, prin care spunem că am primit o plângere și explicăm plângerea și cerem guvernului să ne transmită observațiile sale și are la dispoziție 60 de zile să răspundă la scrisoare. Convenția de la Aarhus este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic, așa că statele au obligația de a răspunde, la fel și companiile au obligația de a răspunde în 60 de zile. Între timp, în cele 60 de zile, cazul nu este public, nici măcar victima nu ar ști că luăm măsuri în numele său.”
Întrebat despre existența unor sancțiuni împotriva guvernelor sau statelor care nu fac suficient pentru a proteja apărătorii mediului, Forst confirmă că ele vor exista și vor fi aplicate atunci când va fi cazul. Cu toate acestea, el evidențiază că acest proces poate fi unul îndelungat, implicând o serie de proceduri juridice.
Acțiunile de protest și dreptul de a protesta
Recent, mai multe ONG-uri au organizat proteste în muzee pentru a trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice. Organizațiile de mediu au vandalizat mai multe opere de artă ca formă de protest aruncând în ele cu supă sau vopsea.
Michel Forst respinge termenul de "vandalizare," descriind aceste acțiuni ca formă de nesupunere civilă protejată de tratatele internaționale. Acesta apără dreptul organizațiilor de mediu de a protesta, menționând că acest drept este protejat de tratatele internaționale.
Michel Forst, Raportorul Special al ONU pentru apărătorii mediului: ”Își exercită dreptul de a protesta, iar dreptul de a protesta este protejat de tratatele internaționale. Desigur, folosesc noi forme de mobilizare. S-ar putea să nu fiți de acord cu ele, dar dreptul de a protesta este protejat de ONU. Deci, statele au obligația de a-i respecta pe cei care folosesc aceste forme de mobilizare.”
Mai mult, Mihel Forst deosebește activiștii de mediu de termeni precum "ecoteroriști", "talibani verzi" sau "khmeri verzi" folosiți de unii oficiali și mass-media. El subliniază că aceștia sunt activiști nonviolenți care doar încearcă să atragă atenția asupra lipsei de acțiune a guvernelor în ceea ce privește problemele de mediu.