Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pământul se încălzește într-un ritm fără precedent. Expert: Ne aflăm în mijlocul unei crize

Pământul se încălzește într-un ritm fără precedent, iar temperaturile au atins valori extraordinare, avertizează oamenii de știință care au realizat un nou studiu privind valurile de căldură înregistrate în 2023. Fenomenele meteo extreme vor fi tot mai frecvente, iar specii întregi de animale și plante sunt în mare pericol.

Expert: Ne aflăm în mijlocul unei crize

57 de cercetători din mai multe țări au studiat temperaturile record înregistrate în 2023. Emisiile de dioxid de carbon au ajuns la nivelul prepandemic, spun autorii studiului. În același timp, activitățile umane au determinat creșterea medie a temperaturii pe glob cu peste 1,3 grade Celsius raportat la epoca preindustrială.

Sonia Seneviratne, cercetătoare în cadrul Institutului pentru studii climatice Zurich: „Din datele statistice care sunt disponibile până acum, dar și din analizele pe care le-am făcut în grupul nostru, ceea ce s-a întâmplat anul trecut, unele anomalii, spre exemplu ceea ce s-a întâmplat în septembrie 2023 cu temperaturi foarte ridicate, rezultă că suntem mai mult sau mai puțin la limită raportat la estimările date de nivelul încălzirii globale”.

Un alt factor care explică temperaturile record de anul trecut este fenomenul El Niño, produs de încălzirea apei de suprafață a Oceanului Pacific.

Sonia Seneviratne, cercetătoare în cadrul Institutului pentru studii climatice Zurich: „Punctul culminant la nivel global este probabil cel mai rău scenariu, dar ceea ce se întâmplă deja este foarte grav și are un impact major, acum, când ne aflăm în mijlocul unei crize”.

Studiile Națiunilor Unite arată că ecosistemul Terrei va cunoaște schimbări majore atunci când încălzirea globală va duce la creșterea medie a temperaturii cu 1,5-2 grade Celsius. La acest nivel, recifele de corali vor dispărea, la fel specii întregi de plante și animale, dar și ghețarii. În plus, extremele meteo vor provoca tot mai multe pagube și tot mai multe victime.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE