RUSIA
ANALIZĂ. Înmormântarea lui Navalnîi: Pentru frica din Rusia, e un număr destul de mare de oameni care au venit. Probabil vor fi rețineri
Autoritățile au luat măsuri de securitate sporite la Moscova, vineri, unde câteva sute de ruși au venit deja să-i aducă un ultim omagiu lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin.
Cum își imaginează Putin „pacea” în Ucraina. Un document din 2022 dezvăluie planurile post-război ale Kremlinului
Contururile unui posibil acord pe care liderul rus și-l dorește pot fi văzute într-un document de 17 pagini elaborat de negociatorii ruși și ucraineni în aprilie 2022, la aproximativ 6 săptămâni de la începutul războiului.
Ultimul interviu al fostului opozant rus Alexei Navalîi: ”Rusia este o țară europeană”
Într-un interviu cu Alexei Navalîi care nu a mai fost difuzat până acum, acesta a vorbit despre speranța lui într-un viitor mai bun pentru țara. Opozantul rus a vorbit și despre riscurile pe care și le asumă.
EXCLUSIV. Ce înseamnă declanșarea 'Mașinii de agitație', după moartea lui Navalnîi: "Există multe motive de frică"
Yana, o rusoaică stabilită în Paris, coordonează ultima idee care i-a aparținut lui Alexei Navalnîi. Ea spune că "rușii trăiesc o tortură permanentă, în frică, sărăcie și lipsă de perspective".
Discursul lui Putin, analizat un expert în spațiul ex-sovietic. ”Ar putea semăna cu stalinismul târziu. E și o degradare fizică”
Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, a declarat că discursul rostit de liderul rus Vladimir Putin este unul specific de campanie electorală, în condițiile în care Rusia organizează alegerile prezidențiale peste două săptămâni.
Parlamentul European adoptă o rezoluție care condamnă opresiunea din Rusia, după moartea lui Navalnîi
Evenimentele din ultima vreme din Rusia au determinat Parlamentul European să adopte o nouă rezoluție care condamnă opresiunea regimului rus. Decizia vine după decesul opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi, într-o închisoare din zona arctică a Rusiei.
A fost reținut Serghei Sokolov, redactor-șef la Novaia Gazeta, publicție în opoziție cu Vladimir Putin
El ar fi încălcat regulile de cenzură impuse în Rusia în timpul războiului, după cum a informat chiar Novaia Gazeta, care este una dintre foarte puținele publicații independente și care nu se află sub controlul statului.
UPDATE Putin amenință NATO cu declanșarea unui război nuclear dacă trimite trupe în Ucraina: Amenință cu distrugerea civilizației
Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat, joi, națiunii, cu un discurs descris drept „o privire către viitor”. A vorbit despre problemele de „rezolvat” pentru dezvoltarea țării, precizând că se va concentra pe agenda internă. Apoi, a atacat Occidentul.
EXPLAINER: Alipirea Transnistriei la Federația Rusă. De ce au existat motive de îngrijorare în ultimele zile
Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a anunțat, zilele trecute, că o cerere de alipire ar fi urmat să aibă loc în cadrul congresului administrației separatiste. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Ursula von der Leyen propune utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta armata ucraineană
Ursula von der Leyen spune că a venit momentul să se discute despre utilizarea profiturilor extraordinare din activele ruseşti îngheţate de sancţiunile europene pentru achiziţionarea în comun de echipamente militare pentru Ucraina.
Disidentul rus Oleg Orlov, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru că a criticat războiul din Ucraina
Condamnarea disidentului rus Oleg Orlov, figură marcantă a organizaţiei nonguvernamentale Memorial laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022, este o nouă tentativă a "regimului" lui Vladimir Putin de a-i "reduce la tăcere" pe criticii săi din Rusia.
EXCLUSIV. Consilierul lui Zelenski: Rusia poate nu se va opri la Ucraina. Va încerca să invadeze Moldova
Au trecut doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, doi ani în care viața ucrainenilor s-a schimbat radical. Milioane au fugit de război, iar cei care au rămas în țară și-au adaptat viața sirenelor care anunță bombele rusești.
Navalnîi, ucis înaintea unui schimb de prizonieri, "la ordinul lui Putin". Opozantul rus urma să fie eliberat și trimis în Germania, potrivit echipei sale
O înregistrare video realizată de echipa lui Navalnîi susține că opozantul rus a fost ucis la ordinul președintelui Vladimir Putin. Mai mult, totul s-ar fi întâmplat în condițiile în care taberele agreaseră un schimb de prizonieri, care implica un asasin FSB.
Ce vrea să demonstreze Kremlinul prin moartea lui Navalnîi și de ce funeraliile devin "miza majoră". Analist: "Un semnal către puterile occidentale"
Expert: "Regimul de la Kremlin va încerca să reprime orice încercare de a aglomera populații în jurul locului unde va avea loc înmormântarea, rupând orice posibilitate de a avea acces la perimetrul respectiv și de a genera o manifestație anti-regim."
INTERVIU. Mărturii din infern. Un fost ofițer rus dezvăluie ororile războiului din Ucraina: ”Am patru copii și mai bine îmi jertfesc eu viața acum, decât pe a lor”
Sub identitate protejată, Nikolai a oferit echipei Euronews România informații în exclusivitate despre cum funcționează mașinăria morții și despre cum ajung piloții ruși să bombardeze civili.
INTERVIU. Deținuții ruși, carne de tun. Vladimir Osechkin, fondator al platformei Gulagu.net: ”Dacă încercau să iasă din prima linie, Wagner îi ucidea”
Un raport al serviciilor de informații americane, declasificat în decembrie anul trecut, estima totalul pierderilor umane ale Rusiei în războiul din Ucraina la aproximativ 320.000 de oameni. O cifră exagerată, spun oficialii de la Moscova, fără să pună la dispoziție, însă, vreo altă statistică.
Trupul lui Alexei Navalnîi, predat familiei la mai bine de o săptămână după moartea lui
Trupului lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei. S-a întâmplat după nouă zile de la moartea opozantului rus. Mama lui Alexei Navalnîi s-a aflat în tot acest timp în orașul Salehard și a cerut autorităților să-i permită să-și înmormânteze fiul.
A murit Vyacheslav Lebedev, președintele Curții Supreme a Rusiei, cel care ar fi făcut legile după placul lui Putin
Cu ajutoul său, au apărut legi în Rusia care să poată fi puse în practică atunci când e nevoie de represalii la adresa diverselor proteste sau la adresa disidenților și altor opozanți.