Președintele Rusiei, Vladimir Putin, amenință cu "consecințe serioase" și sugerează că va ataca țările europene dacă acestea vor permite Ucrainei să lovească teritoriul rusesc cu rachete de producție occidentală.
Liderii europeni ar trebui să țină cont că ”sunt state mici, cu o populație foarte densă”, a avertizat liderul de la Kremlin. Vladimir Putin i-a îndemnat pe liderii europeni să se gândească bine în ce joc intră.
Putin va ataca țările europene dacă Ucraina va lovi Rusia cu arme occidentale
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: "Reprezentanții țărilor NATO, în special din Europa și din țările mici, ar trebui să fie conștienți cu ce se joacă. Ei trebuie să își amintească de faptul că, de obicei, sunt state cu un teritoriu mic, cu o populație foarte densă. Și acesta este un factor pe care ar trebui să îl aibă în vedere înainte de a vorbi despre lovituri în adâncul teritoriului rusesc."
Putin face referire la apelul lansat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca Ucrainei să i se dea voie să folosească armele occidentale pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, i-a împărtășit părerea.
"Stoltenberg a fost prim-ministru al Norvegiei. Ne-am întâlnit şi am soluţionat chestiuni complicate privind Marea Barents şi altele. În general, am reuşit să ajungem la acorduri. Atunci, sunt sigur că el nu suferea de demenţă", a spus Putin, cu referire la secretarul general al NATO.
Liderul de la Kremlin nu exclude chiar un conflict la scară largă în Europa, dacă aceste confruntări vor escalada.
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: "Această escaladare poate avea conseeste încă un pas spre un conflict serios în Europa și un conflict global. Au nevoie de acest lucru? Iată. Noi oricum vom face așa cum considerăm că trebuie, indiferent de cine se află pe teritoriul Ucrainei. Și acest lucru ar trebui să-l cunoască foarte bine."
Vladimir Putin spune că Rusia a fost provocată
Președintele rus a amenințat, de asemenea, că va ocupa noi teritorii din Ucraina, la fel ca în regiunea Harkov, pentru a se proteja de eventuale atacuri cu rachete.
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: "Același lucru se poate întâmpla în cazul atacurilor cu rachete de înaltă precizie și rază lungă de acțiune, despre care ați întrebat. În general, această escaladare permanentă poate avea consecințe serioase. Această escaladare constantă poate avea consecinţe grave, iar aceste consecinţe grave se fac simţite în Europa. Cum vor reacţiona Statele Unite?"
Putin a făcut referire la SUA, având în vedere că americanii dețin și ei arme nucleare.
Întrebat despre posibile negocieri de pace, Vladimir Putin a spus că Rusia nu a renunțat niciodată la negocieri și a reluat acuzațiile la adresa Kievului și țărilor occidentale că ar fi blocat discuțiile. Anterior, președintele rus a spus că negocierile sunt posibile doar cu condiția ca Moscova să păstreze teritoriile deja ocupate.
Vladimir Putin a motivat și atacurile Rusiei asupra regiunii Harkov. El a spus că aceasta a fost provocată de aliaţii occidentali ai Ucrainei, pe care i-a acuzat că au ignorat cererile Rusiei de a determina Ucraina să nu atace regiunea rusă de graniţă Belgorod.
Ucraina a solicitat, în repetate rânduri, să primească permisiunea de a utiliza armamentul occidental primit împotriva unor ţinte militare aflate în Rusia.