Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar putea ataca NATO în doi-trei ani. Avertismentul lansat de șeful Armatei Norvegiei

NATO are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti pentru un eventual război cu Rusia, avertizează șeful Armatei norvegiene, Eirik Kristoffersen. În această perioadă, Rusia ar putea să-și recapete capacitatea de luptă pentru a lansa un atac convențional asupra alianței, a spus generalul într-un interviu pentru publicația Bloomberg.

”Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă timp acum ca în următorii doi-trei ani să ne reconstruim forțele și să ne refacem stocurile, în timp ce susținem Ucraina”, a spus Kristoffersen.

Șeful Armatei norvegiene a reamintit de faptul că președintele rus Vladimir Putin a spus că nu este interesat de un război cu NATO.

Potrivit unor estimări, industria rusă produce în prezent aproape trei milioane de obuze într-un an, față de 1,2 milioane cât livrează SUA și Europa împreună. Generalul norvegian susține că perioada de doi-trei ani este o fereastră de oportunitate pentru ca țările NATO să-și reconstruiască forțele armate și stocurile de armament, dar și pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei.

Comentariile șefului armatei Norvegiei, stat membru NATO, sunt cele mai recente dintr-o serie de avertismente lansate atât de lideri, cât și de militari occidentali, privind amenințarea rusă și lipsa de pregătire a Europei.

La începutul lunii mai, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a afirmat că Steadfast Defender, exercițiile militare NATO în apropiarea granițelor Rusiei, sunt dovada că Alianța se pregătește pentru un potențial conflict cu Rusia.

Zaharova a respins acuzaţiile lansate de NATO potrivit cărora Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, declarând că este o "dezinformare" înşelătoare, menită să distragă atenţia oamenilor de la activităţile alianţei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE