Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Șeful NATO: „Mâinile ucrainenilor sunt legate” dacă nu pot folosi armele pe care aliații i le oferă

Jens Stoltenberg a insistat, luni, că ţările occidentale trebuie să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă, astfel încât Kievul să se poată apăra de agresiunea Moscovei, deoarece, în caz contrar, ţara invadată „are mâinile legate”, informează EFE, citată de Agerpres. Șeful NATO a precizat că atacarea unor ţinte militare legitime pe teritoriul agresorului face parte din autoapărare.

27/05/2024 , 13:18

Șeful NATO: „Mâinile ucrainenilor sunt legate” dacă nu pot folosi armele pe care aliații i le oferă

„A sosit momentul să luăm în considerare ridicarea unora dintre restricţiile existente. Vedem că în zona Harkov linia frontului şi graniţa sunt aproape în acelaşi loc, ia Ucraina nu poate ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei. Asta înseamnă că mâinile ucrainenilor sunt legate. Sunt atacaţi de pe teritoriul Rusiei şi nu pot răspunde, deoarece există restricţii cu privire la modul în care pot folosi armele”, a declarat Stoltenberg în discursul său la Adunarea Parlamentară a Alianţei, reunită la Sofia.

Știrea inițială:

Șeful NATO: Lăsați Ucraina să bombardeze Rusia. Stoltenberg le cere aliaţilor să dea voie Ucrainei să atace Rusia cu armament primit din Occident

Ucraina trebuie lăsată să folosească armamentul primit din Occident pentru a ataca obiective din Rusia, cere secretarul general al NATO. Într-un interviu acordat revistei The Economist, Jens Stoltenberg spune că este de acord cu această cerere a Kievului atunci când ar fi vorba de ținte militare și legitime. Declarațiile vin în timp ce Rusia bombardează intens zona Harkovului, al doilea oraș ca mărime în Ucraina.

Șeful NATO: Ucraina trebuie lăsată să folosească armamentul primit din Occident pentru a ataca obiective din Rusia

A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei, în contextul ofensivei ruse în Harkov, spune secretarul general al NATO în interviul pentru The Economist. Unii aliaţi au ridicat deja aceste restricţii, a subliniat Stoltenberg, referindu-se la Regatul Unit.

El spune că interdicția impusă Ucrainei de a folosi armele occidentale împotriva unor ţinte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere. Însă, mai mulţi aliaţi ai Kievului, de exemplu Statele Unite, refuză în continuare.

Ţările din Occident interzic Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, în 2022, să folosească armamentul pe care i-l furnizează pentru a ataca teritoriul rus, pentru a reduce riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare.

Totuși, liniile roşii impuse Ucrainei de către aliaţi au început să se şteargă una câte una. La începutul lunii mai, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească materialul militar britanic, şi anume rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, pentru a lovi Rusia. Statele Unite ar putea lua, la rândul lor, această decizie, potrivit The New York Times. Iar la Paris, politicienii din Parlament îndeamnă Franţa să iasă din rezervă şi să îşi schimbe poziţia în această chestiune. De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski dă asigurări că armamentul occidental va fi folosit drept armament defensiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE