Oficialii ruși au reacționat rapid după ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel ca Ucrainei să i se permită utilizarea armamentului occidental direct pe teritoriul Rusiei.
"NATO creşte gradul escaladării. NATO se joacă cu focul prin retorica sa militară, cade într-un extaz războinic. Nu se apropie (n.r.: NATO de un conflict cu Rusia), ci deja se află. NATO este deja implicată în conflict, implicată direct!
Aceasta este realitatea cu care va trebui să ne confruntăm de acum înainte (n.r.: ajutorul pe care NATO îl oferă Ucrainei)", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.
Și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a reacționat la spusele lui Stoltenberg.
"El şi-a depăşit atribuţiile (n.r. Stoltenberg). Mă îndoiesc că secretarul general îşi poate asuma o asemenea responsabilitate şi să vorbească el în numele membrilor blocului", a spus ministrul rus de Externe.
Ucrainenii cer de mult timp această permisiune, iar președintele Volodimir Zelenski dă asigurări că armamentul occidental va fi folosit drept armament defensiv.
Declarația lui Stoltenberg care i-a înfuriat pe ruși
"A sosit momentul să luăm în considerare ridicarea unora dintre restricţiile existente. Vedem că, în zona Harkov, linia frontului şi graniţa sunt aproape în acelaşi loc, iar Ucraina nu poate ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei.
Asta înseamnă că mâinile ucrainenilor sunt legate. Sunt atacaţi de pe teritoriul Rusiei şi nu pot răspunde, deoarece există restricţii cu privire la modul în care pot folosi armele", a declarat Stoltenberg, în discursul său din Adunarea Parlamentară a Alianţei, reunită la Sofia.
Stoltenberg a făcut același apel public și într-un interviu din publicația The Economist. El a spus că este de acord cu cu această cerere a Kievului atunci când ar fi vorba de ținte militare și legitime.
Ţările din Occident interzic Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, în 2022, să folosească armamentul pe care i-l furnizează pentru a ataca teritoriul rus, pentru a reduce riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare.
Aceste declarații vin în contextul în care Germania refuză în continuare să le furnizeze ucrainenilor renumitele sisteme aeriene Taurus, cu rază lungă de acțiune.
La începutul lunii mai, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească sistemele militare britanice şi anume rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, pentru a lovi Rusia.
Statele Unite ar putea lua, la rândul lor, această decizie, potrivit The New York Times. Iar la Paris, politicienii din Parlament îndeamnă Franţa să nu mai fie rezervată şi să îşi schimbe poziţia în această chestiune.
Italia se opune ca Ucraina să folosească arme occidentale pe teritoriul Rusiei
Italienii nu sunt de acord cu cerința lui Stoltenberg. După reacția fermă a vicepremierului Matteo Salvini, a venit și poziția prim-ministrului Giorgia Meloni.
"Nu ştiu de ce domnul Stoltenberg a spus aşa ceva. Cred că trebuie să fie mai prudent. Sunt de acord că NATO trebuie să rămână fermă, să nu dea semnalul că cedează", a spus Giorgia Meloni, la un post TV italian.