Un membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare cu sediul la Moscova, Dmitri Suslov, spune că regimul lui Putin ar trebui să întreprindă acțiuni mai concrete, adică "teste nucleare", pentru a avertiza Occidentul să nu-i permită Ucrainei folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei.
Suslov susține că aceasta ar fi metoda cea mai bună care ar trebui utilizată după ce mai multe țări, printre care Marea Britanie sau Polonia, au spus că ar permite ucrainenilor să utilizeze arme occidentale pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei și chiar șeful NATO, Jens Stoltenberg, făcuse deja acest apel.
Dmitri Suslov îndeamnă Kremlinul la "o explozie nucleară demonstrativă"
"Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe oponenții noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, ar merita să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă.
Efectul politic și psihologic al unui nor-ciupercă nuclear, care va fi transmis în direct pe canalele de televiziune din întreaga lume, le va aminti politicienilor occidentali de singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri, din 1945 încoace, și pe care l-au pierdut acum în mare măsură: frica de războiul nuclear", a scris Suslov, în publicația Profil.
De-a lungul timpului, Dmitri Suslov a mai avut idei care s-au transformat în politică guvernamentală.
Suslov este un expert rus în securitate și este cel mai recent susținător al ideii de a folosi armele nucleare. Amenințări similate au mai făcut și Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al țării, sau propagandistul TV Vladimir Soloviov, printre alții.
- De menționat că Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, urmată de SUA. În plus, oficialii ruși au amintit că, în Constituția țării lor, utilizarea armelor nucleare este posibilă dacă statul este atacat.
Dacă o asemenea manevră ar avea loc, ar însemna "o nouă eră a testelor nucleare de mare putere", după cum spun experții.
Șeful NATO a făcut apel ca aliații să permită Ucrainei să lovească în Rusia
După ce Jens Stoltenberg a îndemnat la permisiunea ca ucrainenii să utilizeze arme occidentale pe teritoriul Rusiei, Vladimir Putin a avut o reacție amenințătoare. Președintele rus a avertizat statele occidentale "să fie conștiente cu ce se joacă".
Ucrainenii cer de mai mult timp permisiunea de a lovi obiective militare din Rusia, în special din apropierea granițelor, acolo unde există depozite de armament și baze logistice din care sunt aprovizionate trupele militare ruse care se află în Ucraina. De altfel, este mai vechi subiectul posibilității ca rachetele occidentale să poată fi folosite de ucraineni. Ei cer insistent ca Germania să le livreze acele rachete Taurus, cu rază lungă de acțiune. Nemții continuă însă să fie reticenți.
Americanii încă nu le-au permis ucrainenilor să utilizeze rachete occidentale pe teritoriul Rusiei.
Dmitri Suslov a mai spus că Rusia ar putea să desfășoare și exerciții nucleare strategice, ca avertisment "pentru orice țară" care oferă arme folosite pe teritoriul Rusiei, iar în aceste condiții, Rusia ar putea lovi ținte din acele țări, "oriunde în lume", cu arme nucleare, chiar dacă țara respectivă ar utiliza arme convenționale.
- Din noiembrie 2023, Rusia s-a retras din tratatul global care interzice testele armelor nucleare.
- Ultima țară care a testat arme nucleare a fost Coreea de Nord, în 2017.