Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce arme ar putea folosi armata ucraineană pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei

Decizia administrației Biden de a permite Kievului să lovească în interiorul Rusiei cu arme de fabricație americană reprezintă o schimbare majoră în războiul din Ucraina. Aceasta vine în contextul în care oficialii ucrainenii au insistat luni de zile pe acest subiect, cerând Washingtonului și aliaților europeni să permită folosirea armelor pentru a lovi ținte din Rusia, o condiție pe care ucrainenii o vedeau ca fiind indispensabilă pentru a-și spori șansele în confruntarea cu Moscova. Oficialii occidentali au fost reticenți multă vreme, temându-se că o astfel de decizie ar putea duce la extinderea conflictului. Totuși, această decizie vine și în contextul în care armata rusă câștigă teren în Ucraina, în mai multe direcții.

Ce arme pot folosi ucrainenii

Ucraina poate lovi în Rusia cu rachete SCALP din Franța și, posibil în curând, cu rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie. Aceste rachete au fost deja folosite în mod eficient de armata ucraineană pentru a lovi ținte din Crimeea ocupată.

Deși ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat în data de 3 mai că Ucraina ar trebui să poată ataca Rusia cu arme occidentale, Londra nu și-a dat încă permisiunea deplină pentru acest lucru, potrivit declarațiilor președintelui Volodimir Zelenski pentru publicația The Guardian.

Rachetele SCALP și Storm Shadow au o rază de acțiune de aproximativ 250 de km. De asemenea, mai multe țări - Marea Britanie, Germania, Norvegia și Statele Unite - au oferit Ucrainei lansatoare terestre. Aceste sisteme sunt cunoscute sub numele de lansatoare HIMARS și MLRS. De pe aceste lansatoare pot fi trase inclusiv rachete tactice de tipul ATACMS, de fabricație americană, care au o rază de acțiune de până la 300 de km.

Cu toate acestea, potrivit publicației The New York Times, oficialii americani au declarat că nu vor permite Kievului utilizarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. De asemenea, Berlinul a refuzat până în prezent să ofere Ucrainei rachete Taurus, cu o rază de acțiune de până la 500 de km, în parte, de teamă ca nu cumva Kievul să folosească aceste rachete pentru a lovi ținte îndepărtate din Rusia, lucru care ar putea duce la escaladarea războiului.

Implicații pentru confruntarea privind superioritatea aeriană

Permisiunea dată de statele occidentale Ucrainei ar putea avea un impact și în războiul purtat de Kiev și Moscova pentru superioritatea aeriană, mai ales dacă aliații vor permite ca ucrainenii să folosească noile avioane F-16 și dronele pentru a ataca spațiul aerian al Rusiei.

Vineri, ministrul olandez de Externe a declarat că Ucraina ar putea folosi în misiuni de război pe teritoriul Rusiei cele 24 de avioane de luptă F-16 pe care Olanda s-a angajat să le trimită Kievului.

Nu este clar dacă alte state, precum Danemarca ar permite ca avioane F-16 pe care le trimite Ucrainei să zboare în spațiul aerian rusesc, unde ar putea fi doborâte. Cel puțin alte patru țări - Polonia, Slovacia, Slovenia și Macedonia de Nord - au furnizat Ucrainei avioane de luptă din epoca sovietică. Marea Britanie și Turcia au trimis drone de atac cu rază lungă de acțiune care, de asemenea, ar putea intra în spațiul aerian rusesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE