Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China ar putea organiza o conferință de pace Rusia-Ucraina. Lavrov: Trebuie protejate interesele tuturor părților

China ar putea organiza o conferință de pace la care să participe Rusia și Ucraina. Anunțul a fost făcut joi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a subliniat că demersul face parte din eforturile Guvernului de la Beijing pentru a soluționa criza ucraineană, relatează agenția Reuters.

Lavrov a explicat într-un interviu acordat agenției ruse Ria Novosti cum s-ar putea pune capăt războiului din Ucraina, prin demersurile Chinei.

”Împărtășim punctul de vedere al (Chinei) potrivit căruia trebuie abordate în primul rând cauzele profunde ale conflictului (din Ucraina, n.red) și trebuie protejate interesele legale ale tuturor părților, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securității egale și indivizibile”, a declarat Lavrov.

”Permiteți-mi să subliniez din nou, acest lucru presupune respectarea realităților de pe teren, care reflectă voința oamenilor care trăiesc acolo”, a adăugat șeful diplomației ruse, făcând referire la cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în 2022.

Rusia a solicitat în repetate rânduri organizarea de discuții, cu condiția ca Guvernul de la Kievul și Occidentul să recunoască teritoriile cucerite de Rusia în Ucraina. De cealaltă parte, Kievul a respins aceste propuneri.

Totodată, Serghei Lavrov a criticat Statele Unite pentru ajutorul acordat Ucrainei, afirmând că Washingtonul a devenit ”complice la crimele regimului de la Kiev”.

Șeful diplomației ruse a mai spus că Moscova a catalogat livrările planificate de avioane de luptă F-16 cu capacitate nucleară către Ucraina drept o ”acțiune” prin care NATO transmite un ”semnal”.

”Ei încearcă să ne spună că Statele Unite și NATO nu vor fi opriți de nimic în Ucraina”, a declarat Lavrov.

”Cu toate acestea, sperăm că exercițiile ruso-belaruse privind utilizarea armelor nucleare non-strategice, care sunt în curs de desfășurare acum, îi vor face să bată la cap pe adversarii noștri, amintindu-le despre consecințele catastrofale ale unei noi escaladări nucleare.”

De asemenea, Lavrov a acuzat Statele Unite că alimentează ”flăcările conflictului” în Orientul Mijlociu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE