Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia afirmă că ar putea lua măsuri suplimentare de descurajare nucleară dacă SUA amplasează rachete în Europa și Asia

Rusia ar putea lua măsuri suplimentare în domeniul descurajării nucleare dacă Statele Unite vor amplasa rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune în Europa și Asia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat agenției de presă de stat RIA.

Agenția s-a referit la planurile SUA, anunțate în aprilie, de a desfășura rachete în regiunea Indo-Pacific ca răspuns la ceea ce Washingtonul consideră a fi o militarizare tot mai mare a Chinei.

Astfel de desfășurări ar fi fost anterior interzise în conformitate cu Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) cu Rusia din 1987, din care Statele Unite s-au retras în mod oficial în 2019, după ce au afirmat că Moscova a încălcat acordul, o acuzație pe care Kremlinul a negat-o.

Lavrov susține că Rusia ar putea fi nevoită să ia și alte măsuri

Moscova a avertizat de mult timp că va renunța la moratoriul pe care l-a propus după ce tratatul a expirat cu privire la desfășurarea de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune dacă Washingtonul va continua planurile de a desfășura astfel de rachete în Asia și Europa.

Lavrov a declarat pentru RIA că Rusia ar putea fi nevoită să ia și alte măsuri.

„Nu excludem pași suplimentari în sfera descurajării nucleare, deoarece centrele noastre de comandă și locațiile forțelor noastre nucleare se vor afla în raza de acțiune a rachetelor americane cu baza avansată”, a spus Lavrov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE