Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina lovește ținte din Rusia cu arme occidentale. Forțele Kievului au distrus lansatoare de rachete din regiunea Belgorod

La doar câteva zile după ce administrația Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a folosi armele americane în atacuri transfrontaliere, Kievul a profitat, lovind o instalație militară de peste graniță cu ajutorul unui sistem de artilerie fabricat în SUA, potrivit unui membru al Parlamentului ucrainean.

Oficialii ucraineni confirmă că au folosit arme occidentale

Iehor Chernev, vicepreședintele Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații din Parlamentul ucrainean, a declarat marți că forțele ucrainene au distrus lansatoare de rachete rusești cu o lovitură în regiunea Belgorod, la aproximativ 30 de kilometri în interiorul Rusiei. Pentru a realiza această lovitură, forțele ucrainene au folosit sistemul HIMARS, potrivit The New York Times.

A fost pentru prima dată când un oficial ucrainean a recunoscut public că Ucraina a folosit arme americane pentru a lovi ținte din Rusia de când președintele Biden a ridicat interdicția privind astfel de lovituri. Timp de luni de zile, interdicția a reprezentat o linie roșie pe care administrația Biden nu a încălcat-o din cauza îngrijorării legate de o potențială escaladare militară.

Săptămâna trecută, când au acordat permisiunea, Statele Unite au impus limitări, spunând că armele ar putea fi folosite doar pe teritoriul rusesc din apropierea nord-estului Ucrainei și în scopuri defensive. Cernev, în mesaje text, a declarat că Ucraina a distrus sisteme de rachete S-300 și S-400, fără a preciza câte. Rusia a folosit aceste sisteme pentru a bombarda orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, care se află la aproximativ 70 de km de Belgorod.

HIMARS este un sistem de rachete, de mare precizie, cu rază lungă de acțiune de fabricație americană. Luni au apărut videoclipuri cu urmările atacului asupra sistemelor S-300 și S-400. Imaginile din satelit și postările de pe rețelele de socializare sugerează că au avut loc mai multe lovituri pe teritoriul rusesc în weekend. Analiștii militari spun că noua capacitate a ucrainenilor de a lovi în Rusia va contribui la încetinirea atacurilor Moscovei peste graniță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE