Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amenință că îi va ataca pe instructorii NATO din Ucraina: "Nu contează dacă sunt francezi sau nu"

NATO va trimite în Ucraina mai mulți instructori necombatanți, pentru a-i pregăti mai eficient pe militarii ucraineni în războiul cu Rusia și pentru a-i ajuta în utilizarea tehnologiei occidentale. Rusia a reacționat vehement după ce comandantul Armatei ucrainene a anunțat, săptămâna trecută, că Franța își va trimite astfel de instructori pe front.

Rusia amenință că îi va ataca pe instructorii NATO din Ucraina

"Niciun instructor care este implicat în instruirea regimului ucrainean nu are vreun fel imunitate. Nu contează dacă sunt francezi sau nu", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Le Monde.

Săptămâna trecută, șeful Armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a spus că instructorii francezi vor ajunge în Ucraina "în curând".

În plus, în această săptămână, președintele Franței, Emmanuel Macron, se va întâlni cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelenski, când ar putea să fie anunțată o coaliție de țări care vor să trimită instructori pe teren în Ucraina, potrivit Le Monde. Întâlnirea va avea loc cu ocazia împliniri a 80 de ani de la "Ziua Z", când soldaţii aliaţi au debarcat în Normandia pentru a lupta împotriva forţelor germane naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Între timp, agenția de știri de stat TASS a citat-o ​​pe purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a spus că Moscova are "confirmarea venită pe baza informațiilor că Franța se pregătește să-și trimită trupele în Ucraina". Ea face referire la acei instructori.

De altfel, Macron a fost primul lider al unei mari puteri care a spus că nu este exclus ca NATO să trimită trupe la sol în Ucraina. El a făcut, prima dată, această declarație, la finalul lunii februarie. La începutul lunii mai, liderul francez a reiterat această posibilitate.

Vladimir Putin a precizat însă că în Ucraina se află deja "specialiști, sub acoperirea de mercenari".

Sute de instructori NATO ar urma să ajungă în Ucraina

Francezii ar urma însă să anunțe oficial, în această săptămână, că și-a trimsi instructorii în Ucraina, conform Reuters, în ciuda riscului unei escaladări și a unei confruntări Rusia - NATO.

În etapa inițială, Parisul ar putea trimite un număr limitat de instructori, iar apoi îl va mări la câteva sute. Însă această misiune nu va funcţiona sub auspiciile UE sau NATO, conform sursei citate. Țările baltice au spus că s-ar putea alătura și ele acestui proiect.

Acei instructori ar urma să se ocupe de operații de deminare, mentenanța echipamentelor și expertiza tehnică pentru avioanele de luptă care vor fi trimise de Occident. Apoi, francezii ar urma "să finanţeze, să înarmeze şi să antreneze o brigadă motorizată ucraineană".

De la începutul războiului, Franța a antrenat în jur de 10.000 de militari ucraineni, însă nu în Ucraina. Acum însă lucrurile se vor schimba.

Din ce în ce mai multe țări NATO au precizat că sunt de acord ca ucrainenii să folosească arme occidentale pentru a lovi în teritoriul Rusiei. Printre acestea se numără Polonia, Cehia sau SUA, ceea ce a stârnit furia Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE