REVOLUȚIE
Patrimoniu distrus de gloanțe. Pe 22 decembrie 1989, Muzeul Național de Artă al României a devenit teatru de război
Sute de lucrări de artă au fost ținta gloanțelor sau a incendierii cu napalm. La peste trei decenii de la evenimente, nici măcar Rechizitoriul Revoluției române nu a stabilit cu exactitate cine au fost cei care au distrus, în mod deliberat, capodopere din patrimoniul național.
21 decembrie 1989. Discursul lui Ceaușescu, începutul sfârșitului. Istoric: Toate instituțiile de forță - Securitatea, Miliția, Armata - au tras
În urmă cu 34 de ani, pe 21 decembrie 1989, zeci de oameni au fost uciși, iar peste 1.100 au fost arestați, în urma violențelor care au izbucnit după manifestația organizată în fața sediului Comitetului Central din București.
34 de ani de la Revoluția Română din 1989. Daniel Zăgănescu, primul revoluționar care a strigat "Jos, Ceaușescu!"
Au trecut 34 de ani de la momentul în care, la Timișoara, începea Revoluția Română. Daniel Zăgănescu este cel care a strigat primul "Jos, Ceaușescu!" pe 16 decembrie 1989. Se afla alături de timișorenii adunați în semn de solidaritate cu pastorul Laszlo Tokes.
Premierul României rămâne fără titlul de revoluționar. Marcel Ciolacu avea, din 1990, certificat de luptător cu merite deosebite
O comisie specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989.
Va rămâne Ion Ilescu fără certificatul de revoluționar? Deși comunist, Iliescu a înfăptuit Revoluția, afirmă istoricul Dennis Deletant
Procesul în care Guvernul vrea să-i retragă titlul de revoluționar lui Ion Iliescu a fost amânat. Decizia apare după ce judecătoarea Curții de Apel București a pus în discuție competența instanței în judecarea speței.
Cazul copiilor racolați de Securitate, anchetat de Parchetul General. ”Au fost mii de copii, unii dintre ei candidează”
Parchetul General investighează cazul a cel puțin 12.000 de copii, astăzi adulți, racolați de Securitate în vremea comunismului. Scopul anchetei este, însă, să fie trași la răspundere cei care i-au racolat pe copii.
Procuror: Frică și rea-credință în dosarul Revoluției. Generalul Cătălin Ranco Pițu spune că magistrații și-au ratat menirea în dosar
Dosarul Revoluției putea fi soluționat. Magistrații care au analizat cazul și-au ratat menirea: aceea de a afla adevărul. Declarația îi aparține generalului Cătălin Ranco Pițu, procurorul militar care a semnat rechizitoriul.
Înalta Curte de Casație și Justiție trimite dosarul Revoluției la Curtea de Apel și invocă lipsa de competență
ICCJ a stabilit vineri că nu are competenţa să judece dosarul Revoluţiei, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii, cauza fiind trimisă la Curtea de Apel Bucureşti.
Nostalgicii fostului regim comunist le-au adus un omagiu soților Ceaușescu. Oamenii spun că le era mai bine până în 1989
Se împlinesc 33 de ani de la moartea cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, iar în fiecare an nostalgicii fostului regim comunist le aduc un omagiu fostului dictator și soției acestuia.
VIDEO | 33 de ani de la execuția soților Ceaușescu. Ultimul traseu al cuplului dictatorial
Nicolae și Elena Ceaușescu și-au petrecut ultimele zile din viață într-o unitate militară din Târgoviște, după ce au fugit din București. Tot acolo au și fost condamnați la sentința cu moartea și executați, în urmă cu exact 33 de ani. Locul a fost transformat într-un muzeu.
Victimele psihozei: 37 de militari, confundați cu „teroriștii”, au murit pe 23 decembrie 1989
Militarii din Câmpina, care au fost trimiși la Otopeni, acolo unde trebuia să asigure paza și să vină în sprijinul trupelor care erau deja la aeroport, au devenit victime ale confuziei pe fondul psihozei teroriștilor din 1989.
EXCLUSIV. Dan Voinea, procurorul care a instrumentat inițial dosarul Revoluției: „Interesele politice au ținut aceste dosare pe loc. Nu s-a vrut demascarea acestor activități criminale”
România a fost singura țară din Europa de Est în care, în 1989, trecerea de la regimul comunist la democrație s-a făcut cu vărsare de sânge. Justificarea: așa-zisa prezență a teroriștilor care ar fi luptat pentru menținerea regimului la putere, timp în care peste o mie de oameni au fost uciși.
Fiica lui Jean-Louis Calderon, reporterul francez care a murit la Revoluție: „A trebuit să învăț să-l cunosc pe tata mai bine, de aceea am devenit jurnalist”
Julie Calderon, fiica reporterului Jean-Louis Calderon, care a murit în timp ce relata despre evenimentele din decembrie 1989, a vorbit la Euronews România, pentru prima dată, despre tatăl ei.
Klaus Iohannis, la 33 de ani de la Revoluție: „Neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute, un punct nevralgic al societăţii noastre”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii în care afirmă că la 33 de ani de la acel moment viaţa românilor este complet diferită.
Frica și zvonurile, instrumentele comunismului. Alexandru Binescu: „La Revoluție a fost o continuare a acestei situații”
Anul 1989 a fost sfârșitul regimurilor comuniste din ţările din Europa Centrală şi de Est. România a fost unicul stat fost comunist în care trecerea la democraţie s-a făcut prin violenţă, prin ample proteste şi lupte de stradă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.
Alina Gorghiu: „Românii să uite traumele de la Revoluţie și să participe activ la eforturile societăţii româneşti”
Alina Gorghiu a făcut luni un apel la români și la revoluționarii din Decembrie 1989 de la Timişoara să uite traumele acelui moment şi să participe activ la eforturile societăţii româneşti, pentru că perioada este foarte complicată, iar anul 2023 va fi unul dificil.
Jurnaliști străini, printre victimele din timpul Revoluției. Jean-Louis Calderon a fost ucis de șenilele unui tanc
Peste 1.100 de oameni au fost uciși în zilele Revoluției Române din 1989, majoritatea lor după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu. Printre victime s-au aflat și corespondenți ai unor instituții de presă din străinătate.
Dosarul Revoluției, la 33 de ani distanță. Evenimentele din decembrie 1989 au fost cercetate în peste 4.500 de dosare penale
La 33 de ani de la Revoluție, societatea civilă încă așteaptă soluționarea Dosarului Revoluției, această cauză istorică de care se leagă începutul democrației în România.
Născută pe 20 decembrie 1989, la Timișoara. Victoria Chiticariu: „Victoria României este libertatea”
Victoria României în ultimii 33 de ani „este libertatea”, a spus, la Euronews, Victoria Chiticariu, unul dintre „copiii Revoluției”. Tânăra s-a născut pe 20 decembrie 1989, în Timișoara, primul oraș liber de comunism.
Comemorarea eroilor Revoluției: 66 de oameni și-au pierdut viața pe 17 decembrie 1989, în Timișoara
„Nu mergi singur. Stai că vin și eu cu tine!” i-a spus Leontina Bânciu soțului ei în seara zilei de 17 decembrie 1989. Câteva ore mai târziu și-a pierdut viața, împușcată fără milă în spate, de soldații aduși în Piața Operei din Timișoara.
20 decembrie 1989. Prețul primei zile de libertate: "Apocalipsa. La Urgențe, 300 de oameni împușcați"
În urmă cu 33 de ani, Timișoara devenea primul oraș eliberat de comunism. Sute de oameni au plătit, însă, cu viața. La acel moment, spitalele au fost pline. „A apărut apocalipsa”, își aduce aminte actualul șef al secției de neurochirurgie de la Spitalul Județean din Timișoara.