Anul 1989 a fost sfârșitul regimurilor comuniste din ţările din Europa Centrală şi de Est. România a fost unicul stat fost comunist în care trecerea la democraţie s-a făcut prin violenţă, prin ample proteste şi lupte de stradă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.
Fitilul care a declanşat focul ce a mistuit dictatura lui Nicolae Ceauşescu a apărut la Timişoara. Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc aşa-numita „Revoluţie de la Timişoara", iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti.
Alexandru Binescu, ghid al turului Revoluției din 1989, are amintiri din acea perioadă, când avea doar 10 ani.
„Se asculta Radio Europa Liberă în zilele din timpul Revoluției. Țin minte ziua de 22 decembrie, când (n. red. soții Ceaușescu) au fugit cu elicopterul și toată lumea din cartierul Crângași urla de bucurie. În zilele următoare a fost psihoza teroristă și mama ne spunea să nu mergem până la alimentară, să nu tragă teroriștii. Temerea exista din timpul dictaturii în general, în societate. Și existau foarte multe zvonuri despre diverse lucruri. (…) Zvonistica și frica funcționau în general în timpul regimului, iar la Revoluție a fost o continuare a acestei situații.”
Turul Revoluției se adresează, în special, tinerilor care acum sunt la liceu, care învață despre Revoluție din cărți. Scopul turului este de a-i face mai bine să înțeleagă ce au trăit românii în urmă cu 33 de ani.
Paul Cozighian, jurnalist „Le figaro”, a fost martor al evenimentelor din seara de 21 decembrie 1989. A reușit să filmze de pe o terasă imaginile cu transportoarele blindate cu care se voia oprirea oamenilor. De asemenea, a surprins alte două persoane care filmau în Piața Universității.
Alexandru Binescu, ghid al turului Revoluției din 1989: „Au fost făcute de securitate acele filmări. Sunt cu totul altfel decât cele ale lui Paul Cozighian. Se concentrează pe potențiali lideri ai protestelor (…) în scopul de a fi identificați.”
O parte dintre cei identificați au fost arestați și riscau să fie omorâți.