Se împlinesc 33 de ani de când, la Timișoara, începeau primele mișcări de stradă care aveau să declanșeze scânteia ce a aprins flacăra Revoluției.
15 decembrie 1989, o seară de vineri aparent liniștită și fără prea multe orizonturi pentru românii din acea vreme, în casele cărora era o atmosferă nu tocmai plăcută, din cauza frigului și a lipsei produselor alimentare de bază. Atunci, pe strada Timotei Cipariu din Timișoara din Piața Maria s-au adunat la orele serii aproape 100 de persoane, cu lumânări în mână și protestând în tăcere pentru faptul că pastorul reformat de la biserica din piață fusese somat de către regimul comunist de la acea vreme să se mute la o parohie din județul Sălaj, împotriva voinței sale și pe considerente politice. Oamenii au aflat de această situație de la televiziunea maghiară și au devenit imediat solidari cu preotul.
Au fost proteste pașnice, dar care au reprezentat scânteia ce a pornit Revoluția ce avea să urmeze.
A fost nevoie de vărsare de sânge pe 17 decembrie la Timișoara, iar mai apoi în București și în alte mari orașe ale țării pentru ca regimul comunist să fie înlăturat.
Timișorenii s-au adunat în Casa Parohială de la Biserica Reformată din Timișoara pentru a rememora acele momente, împreună cu pastorul László Tőkés. La miezul nopţii, la Biserica Martirilor se va oficia liturghia.
Manifestările vor continua și în zilele următoare la Timișoara, pentru comemorarea martirilor Revoluției
Sâmbătă va fi zi de doliu local, cu servicii religioase programate în Catedrala Mitropolitană şi la Cimitirul Eroilor, depuneri de coroane. Evenimente similare, concerte şi proiecţii de filme documentare vor continua şi în zilele următoare.
În 20 decembrie, când Timişoara şi-a câştigat statutul de prim oraş liber de comunism din România, în Piaţa Victoriei vor răsuna sirenele, iar după amiaza, Universitatea de Vest Timişoara va găzdui simpozionul "Noi vrem să fim!", transmite Agerpres.