Serviciul Român de Informații a declasificat și publicat toate documentele pe care instituția le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din decembrie 1989. Informația vine în contextul în care primul termen de judecată în Dosarul Revoluției, după ce rechizitoriul a fost refăcut de procurori, va avea loc pe 27 ianuarie, potrivit procurorului general Gabriela Scutea.
Puține alimente pentru români, în 1989
Printre multe altele, există un capitol în care este explicat că populația avea acces la mai puține alimente decât era prevăzut. Fie livrările erau sub cantitățile planificate, fie nu asigurau cererea oamenilor. Spre exemplu, în noiembrie 1989, a fost livrată mai puțin de jumătate din cantitatea de alimente prevăzută: 43% la cartofi, 42% la carne sau 38% la pește. Nu lipsesc nici datele despre întreruperile în furnizarea de energie electrică şi gaze, dar şi despre lipsa benzinei, pusă pe seama funcţionării necorespunzătoare a celor cinci rafinării din ţară.
În cadrul volumului despre Unitatea Specială „R”, adică unitatea de comunicaţii şi interceptări radio, se cerea fiecărei unități județene să precizeze dacă au existat dezinformări în decembrie 1989, precum și tipul de misiune în care se aflau. Așa cum era de așteptat, cele mai multe unități au răspuns negativ în ceea ce privește acțiuni de dezinformare.
Nu în ultimul rând, documentele publicate arată că numărul cetățenilor străini prezenți pe teritoriul României a crescut semnificativ în decembrie 1989. Concret, erau 456 de astfel de persoane, dintre care cele mai multe veneau din URSS, 124 la număr, iar 49 din Germania Federală.
Chiar dacă numele celor implicați sunt acoperite, din motive ce țin de protecția datelor, documentele pot fi consultate în original la sediul Academiei Naționale de Informații. Dosarul declasificat conține 13 volume și a fost creat în urma corespondenţei cu Comisia „Decembrie 1989” a Senatului în 1991 şi 1992