Peste 1.100 de oameni au fost uciși în zilele Revoluției Române din 1989, majoritatea lor după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu. Printre victime s-au aflat și corespondenți ai unor instituții de presă din străinătate, care au dorit să transmită lumii informații despre evenimentele care se petreceau în România în acele zile.
Ian Henry Perry, cel mai tânăr dintre ei, era fotoreporter pentru Sunday Times. Avionul în care se afla a fost doborât de o rachetă lângă comuna Vișina, din județul Dâmbovița, pe 28 decembrie 1989.
Avionul în care Perry se afla se îndrepta spre Belgrad, de unde ar fi urmat să aducă sânge pentru răniții din țară. Ian Henry Perry avea cu el nu doar propriile filmări, dar și pe cele ale altor jurnaliști străini, mărturii importante pentru evenimentele petrecute în decembrie 1989. Cel care a anchetat cazul a fost procurorul Dan Voinea, care a concluzionat că asupra avionului s-a tras de la Unitatea Militară Boteni.
Jurnalistul belgian Danny Huwé avea 46 de ani în 1989 și era corespondent al postului belgian VTM. A fost împușcat în zona Răzoare de un lunetist al Comandamentului de Grăniceri, care l-a considerat terorist. Glonțul l-a ucis pe loc. Echipa sa a reușit să se adăpostească în carul de reportaj și astfel să se salveze. Piața unde a fost ucis poartă astăzi numele Danny Huwe.
La 30 de ani de la moartea sa, în 2019, Asociația Flamandă a Jurnaliştilor a publicat un amplu reportaj despre viața și cariera lui Danny Huwe în revista De Journalist. Asociația 21 Decembrie 1989 a reușit să clarifice informația potrivit căreia Huwe a fost ucis, nu de teroriști, ci de militarii de la Comandamentul Trupelor de Grăniceri, în urma unor documente desecretizate, pe care Asociația le-a primit de la Parchetul Militar.
Cel mai cunoscut caz este cel al jurnalistului francez Jean-Louis Calderon, care filma pentru televiziunea La Cinq. E a fost ucis de șenilele unui tanc chiar în Piața Revoluției. În memoria sa, o stradă din București și un liceu din Timișoara au primit numele Jean-Louis Calderon.
Cameramanul Jean-Louis Calderon avea 31 de ani și deja o bogată experiență în a transmite din zonele de conflict. Era tatăl a două fete.
Cel puțin zece jurnaliști străini au fost uciși sau răniți în timpul Revoluției, în Timișoara, Arad, București și alte localități.