21 decembrie 1989 a fost ultima zi în care Nicolae Ceaușescu s-a adresat românilor, la București, și prima când cuvântul „Libertate” a fost scandat pe străzi. Capitala a urmat cursul firesc al evenimentelor, care cuprinseseră marile orașe. Locurile unde oamenii au cerut schimbarea regimului comunist păstrează și azi nenumărate povești.
În dimineața zilei de 21 decembrie 1989 mii de muncitori de pe platformele industriale din București au fost aduși pentru a asculta discursul lui Nicolae Ceaușecu de la balconul Comitetului Central.
Alexandru Binescu, ghid la Turul Revoluției din 1989: „Aici era punctul zero al puterii și chiar în spatele meu, unde este actualmente Ministerul de Interne, se găsea Comitetul Central în care era elita din acea perioadă. Cei mai puternici oameni.”
Mitingul de susținere s-a transformat în unul de înfruntare a regimului comunist. Miliția și Armata au încercat să reprime demonstrația, iar mulțimea a început să se împrăștie pe bulevardele și străzile din apropierea Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
Un alt loc fierbinte a fost Bulevardul Magheru
Un alt loc fierbinte a fost Bulevardul Magheru, iar în fața Sălii Dalles au apărut primele victime. Egmont Pușcașu avea 15 ani în 1989. De atunci nu și-a mai văzut prietenul din copilărie.
Egmont Pușcașu, revoluționar: „Un camion care venea, de Armată, care venea dinspre Piața Unirii și se îndrepta către Piața Romană a lovit în plin 13 oameni, omorându-i pe loc. În același timp s-a și tras din partea forțelor de represiune, Armata Română. El a venit cu un vecin de bloc. Vecinul lui de bloc a fost, de asemenea, lovit, bazinul spart, dus la spital, etc. A scăpat, nu a fost ucis de camion. Eu am fost tras deoparte, de o fată cu un pardesiu roșu și așa am scăpat.”
Clădiri importante ale Capitalei au devenit ruine în următoarele zile ale Revoluției. Și azi se mai văd amprentele acelor zile.
Alexandru Binescu, ghid la Turul Revoluției din 1989: „Suntem în fostul sediu al Direcției a V-a a Securității, care era cea mai temută dintre diviziile Serviciului Secret din timpul comunismului și vizavi de ea este arhiva acestei Direcții a V-a, care, la Revoluție, a ars, împreună cu documentele care erau.”
În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 în București au murit 49 de oameni, aproape 500 au fost răniți și peste o mie reținuți.