După 34 de ani de la Revoluție, românii încă speră la soluționarea Dosarului Revoluției, această cauză istorică de care se leagă începutul democrației în România.
Pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel București a decis începerea judecării lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, în dosarul Revoluției.
Parchetul General a anunțat pe 3 august 2022, la aproape 33 de ani de la Revoluție, că a retrimis instanței dosarul Revoluției, în care sunt urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.
Pe 21 mai 2021, dosarul Revoluției fusese întors la Parchetul Militar de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu.
Prin rechizitoriul Secției Parchetelor militare din 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic "Revoluția română din decembrie 1989" s-a dispus trimiterea în judecată pentru infracțiuni contra umanității a următorilor:
- Ion Iliescu - fost președinte al României
- Gelu Voican Voiculescu - fost viceprim-ministru al Guvernului României
- Iosif Rus – general (rtr.) - fost șef al Aviației Militare
În rechizitoriul refăcut de procurori, Ion Iliescu este acuzat că a indus în eroare opinia publică prin apariții televizate și comunicate, care au dus la amplificarea psihozei terorismului și au pus populația în pericol.
Actele de urmărire penală și redactarea rechizitorului au fost făcute în 5 luni și 15 zile, susținea procurorul general de la acea vreme Gabriela Scutea.
De altfel, ICCJ a confirmat redeschiderea urmării penale în privința a 627 de persoane vătămate, cercetările fiind continuate de către Secția parchetelor militare în dosarul penal nr. 1/P/2020. Aceasta fusese una dintre nemulțumirile asociațiilor de revoluționari.
Dosarul Revoluţiei fusese trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.
În perioada 22 decembrie și 30 decembrie 1989 și-au pierdut viața nu mai puțin de 857 de oameni, 2382 au fost răniți, iar 585 au fost reținuți de Miliție și Securitate, ilegal.
Peste 4.500 de dosare penale deschise pentru fapte de la Revoluție
Evenimentele din decembrie 1989 au făcut obiectul cercetării în 4.544 de dosare penale, iar multe dintre acestea sunt reunite acum în Dosarul Revoluției. Însă, doar 275 de persoane au fost trimise până acum în judecată, cele mai multe fiind parte a structurilor de conducere politice și militare ale regimului comunist. Un număr mult prea mic, în opinia revoluționarilor, în condițiile în care ultimul rechizitoriu vizează doar faptele comise de persoanele aflate în vârful piramidei decizionale politico-militare.
Data de 21 decembrie 1989 este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti, când protestatarii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. În seara aceea s-au tras focuri de armă înregistraţi morţi şi răniţi. Mai mult decât atât, numeroşi manifestanţi sunt arestaţi şi duşi la închisoarea Jilava, din apropierea Bucureştiului.
Nicolae și Elena Ceaușsecu, executați pe 25 decembrie 1989
Pe 22 decembrie 1989, Ceauşescu anunţă sinuciderea generalului Vasile Milea, pe care l-a catalogat trădător şi spune că a „sabotat aplicarea măsurilor şi a lucrat în strânsă legătură cu străinii”.
La ora prânzului, Nicolae şi Elena Ceauşescu, însoţiţi de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp părăsesc clădirea CC al PCR, la bordul unui elicopter. Trei ore mai târziu sunt arestaţi lângă municipiul Târgovişte, la 80 km nord de Bucureşti.
Pe 25 decembrie 1989, televiziunea națională a anunţat că Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar. În urma sentinţei, cei doi au fost executaţi prin împuşcare în după-amiaza aceleiaşi zile.