COMUNISM
INTERVIU Destinele prințeselor roșii, fiicele dictatorilor comuniști. Cine a murit săracă într-un azil
În anii de după al Doilea Război Mondial, România a trecut prin cea mai drastică schimbare socială din istoria sa odată cu instaurarea comunismului la putere. Tot atunci a fost schimbat peste noapte statutul femeii în societate și în politică.
Cine a „inventat” produsul Călin Georgescu. A crescut „aproape de intelectuali ai securității comuniste"
Daniel Șandru, președintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, și-a exprimat îngrijorarea față de ascensiunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale a lui Călin Georgescu.
Cum arăta prima zi de școală în comunism. Serbare cu flori, uniforme școlare și discursuri patriotice
Tradiția serbărilor cu flori și discursuri de început de an școlar în România și în tot estul Europei vine din comunism. În afară de uniformă, nu s-au schimba multe de atunci. Programa la unele materii ca limba română este aceeași.
Educația anticomunistă, materie obligatorie în școlile din Florida. Ron DeSantis: ”Vom spune adevărul despre ororile comunismuluI”
Guvernatorul din Florida, Ron DeSantis, a aprobat proiectul legislativ prin care educația anticomunistă va deveni o materie predată elevilor din toate școlile publice din acest stat american, încă de la grădiniță.
Străinii, interesați de istoria comunismului din România
Turiștii străini par tot mai interesați de istoria comunismului din România. Deși e cunoscută teroarea în care au trăit românii sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, mulți străini spun că, din afara țării, lucrurile nu au părut atât de rele.
Benzile desenate, o pată de culoare în viața copiilor din comunism. Adrian Cioroianu: Revista Pif ne-a deschis ochii, ne-a învățat limba franceză
Copilăria înainte de 1989 era de cele mai multe ori la fel de lipsită de culoare ca viața adulților. Nu exista acces la cultura și arta occidentală, muzica de atunci nu era auzită la radio și nici serialele sau filmele nu erau difuzate la televizor.
Cărți interzise, în ”fondul secret” din biblioteci. În timpul regimului comunist, partidul hotăra ce lucrări puteau fi citite de public
În timpul regimului comunist din România, accesul la anumite cărți era strâns controlat de partid. Cunoscut sub denumirea de "fondul secret", acest sistem de cenzură impunea restricții asupra diverselor titluri, autorizând accesul doar unui cerc restrâns de cititori.
Libertate prin muzică, în timpul comunismului. Vocea lui Andrei Voiculescu aducea mesajele românilor la radio Europa Liberă
În timpul regimului comunist, speranțele tinerilor români de a trăi în libertate luau forma unor scrisori și cărți poștale adresate lui Andrei Voiculescu. Emisiunile muzicale pe care le-a realizat la Europa Liberă timp de 20 de ani au atras milioane de ascultători fideli.
Un român din doi suspină după comunism. Istoric: Își regretă, mai degrabă, tinerețea
Jumătate dintre români consideră că era mai bine pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și tot jumătate dintre ei spun că regimul a fost bun pentru țară. O spun chiar și cei care n-au trăit în communism, potrivit unui sondaj INSCOP.
Jumătate dintre români consideră că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu. O spun chiar și cei care n-au trăit în comunism
Aproape jumătate dintre români consideră că le era mai bine în comunism și că regimul a fost bun pentru țară. Asta ridică semne de întrebare cu privire la percepția față de societatea de azi, mai ales că mulți dintre cei chestionați nu erau născuți sau nu au apucat să trăiască atunci.
Probe privind moartea a peste 400 de copii într-un cămin spital, în perioada comunismului, la Parchet
Un denunţ privind tratamentele inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul Spital nr. 4 Plătăreşti, unde au murit 436 de copii, în intervalul februarie 1978 - iunie 1991, va fi depus la Parchetul General.
36 de ani de la prima revoltă anticomunistă. Pe 15 noiembrie 1987, mii de oameni au ieșit în stradă la Brașov
Se împlinesc 36 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987, când oamenii au ieșit pe străzile Brașovului să își ceară drepturile. Marius Boeriu a povestit într-un interviu pentru Euronews România, cum a trăit această filă din istoria României.
Istoria comunismului, predată la școală. Elev: ”România modernă este un rezultat al comunismului. M-a șocat faptul că oamenii l-au acceptat”
Istoria comunismului va deveni materie obligatorie la liceu din 2025, a anunțat ministrul Educației. În prezent, aceasta este un opțional, iar elevii, profesorii și experții spun că studierea comunismului în toate școlile din România este importantă.
Expoziție inedită de mașini din epoca socialistă. Mașina lui Nicolae Ceaușescu sau modele aparținând vechii securități, expuse la București
Au mai bine de 30 ani și sunt niște comori pe patru roți. Mașinile din perioada comunistă sunt prezentate publicului larg. Colecționarii le-au aliniat pe toate în fața Operei Naționale din București. Printre exponate s-a regăsit și una dintre mașinile prezidențiale ale cuplului Ceaușescu.
O pensionară din Bulgaria dă în judecată postul național de radio. Jurnalistul, discurs laudativ despre ororile comunismului
În Bulgaria, o femeie în vârstă de 102 ani a dat în judecată un prezentator de la postul național de radio. Motivul îl reprezintă o postare a acestuia pe o rețea de socializare, în care își arată susținerea pentru așa-numitul Tribunal al Poporului, instituție de represiune din perioada comunistă.
Cazul copiilor racolați de Securitate, anchetat de Parchetul General. ”Au fost mii de copii, unii dintre ei candidează”
Parchetul General investighează cazul a cel puțin 12.000 de copii, astăzi adulți, racolați de Securitate în vremea comunismului. Scopul anchetei este, însă, să fie trași la răspundere cei care i-au racolat pe copii.
Amintiri din Experimentul Pitești. Fost deținut: „Teroare, înfometare și frig. Dimineața mălai și la prânz 124 grame de pâine”
Fost deținut politic, Sergiu Rizescu își amintește anii teribili petrecuți la Pitești, unde deținuții dormeau pe saltele de paie și nu aveau voie nici să se apropie de geam.
Ororile din orfelinatele comuniste: Portretele supraviețuitorilor sunt expuse la metroul din Piața Unirii
15.000 de copii și-au pierdut viața în orfelinatele comuniste. Organizațiile pentru drepturile omului consideră că cei mici erau, mai degrabă, exterminați în acea perioadă. Supraviețuitorii, acum adulți, luptă în continuare ca lucruri asemănătoare să nu se mai întâmple.