Aproape jumătate dintre români consideră că le era mai bine în comunism și că regimul a fost bun pentru țară. Asta ridică semne de întrebare cu privire la percepția față de societatea de azi, mai ales că mulți dintre cei chestionați nu erau născuți sau nu au apucat să trăiască atunci.
Comunismul, regretat de mulți români
48% dintre respondenții studiului consideră bun pentru cetățeni regimul comunist. Procent în creștere cu 10% față de acum un deceniu.
De cealaltă parte, a scăzut numărul celor care consideră comunismul un lucru rău. 46.4% dintre respondenți cred că înainte de 1989 se trăia mai bine decât astăzi, iar 34% că se trăia mai rău. În scădere apare aici numărul celor care spun că se trăia la fel înainte și după comunism.
Dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, 41% au susținut că se trăia mai bine în comunism. 48% dintre respondenții cu vârste între 30 și 44 de ani spuneau același lucru. Trebuie însă menționat că ei fie nu au trăit perioada comunistă, fie erau prea tineri pentru a înțelege implicațiile regimului. Considerau că era mai bine înainte de revoluție, 44% dintre cei cu vârste între 45 și 59 de ani și jumătate dintre respondenții de peste 60 de ani.
Totodată, 73% dintre românii care sunt de părere că era mai bine sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu au nivel de educație primară.
Datele sondajului INSCOP au fost culese în perioada 20 - 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Au participat 1.100 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.
Atitudinea față de comunism, prezentă și în social media
Atitudinea nostalgică, pozitivă sau doar relaxată față de comunism este prezentă și în social media, evident.
În engleză sau în română, pe Facebook sau pe TikTok, există sute de pagini care glorifică perioada comunistă, iar conținutul este adaptat atât pentru cei ce au trăit perioada comunistă, cât și pentru generațiile care o descoperă de pe smartphone.
Un exemplu de pe Facebook, unde lui Nicolae Ceaușescu i s-a dedicat o pagină, care are acum peste 6.000 de fani și unde se poate observa perfect nostalgia unor români față de comunism. De pildă, prin anumite fapte scoase dintr-un context și prezentate în alt context, care să servească, astfel, unui scop și să prezinte modul în care oamenii se raportează, de fapt, la societatea actuală.
Și americanii studiază această chestiune, deși ei nu au avut comunism. Spre exemplu, 28% dintre tinerii Generației Z din Statele Unite au o părere pozitivă despre comunism, potrivit unui studiu din 2020, în timp ce 30% dintre tinerii americani din aceeași generație au o părere pozitivă cu privire la marxism.
„Pentru americanii care nu au trăit Criza Rachetelor din Cuba, comunismul este doar un sistem economic, nu și unul politic”, spunea Sam Abodo, polician republican.