15.000 de copii și-au pierdut viața în orfelinatele comuniste. Organizațiile pentru drepturile omului consideră că cei mici erau, mai degrabă, exterminați în acea perioadă. Supraviețuitorii, acum adulți, luptă în continuare ca lucruri asemănătoare să nu se mai întâmple. Figurile lor, imortalizate în timp, sunt expuse în stația de metrou din Piața Unirii.
Figurile supraviețuitorilor, expuse în stația de metrou din Piața Unirii
Ne privesc când trecem pe lângă ei, când vorbim la telefon, când ne grăbim spre serviciu. La metrou, la Piața Unirii, fiecare față ne spune o poveste. Pe Sîrmanca am cunoscut-o anul trecut, când ne-a spus povestea ei din lagărul de la Cighid, locul în care cei mici erau ținuți în întuneric, în propriile fecale și spălați cu furtunul.
Reporter: „Cum te simți când te uiți la poza asta, Sîrmanca?”
Sîrmanca Fechete: „Cu emoție mare, mă cutremură așa.”
Vasile Porumbaru este și el un supraviețuitor al sistemului. Acum luptă ca alți oameni să nu mai treacă prin ce a trecut și el.
Vasile Porumbaru, supraviețuitor: „Îmi este foarte greu și din postura asta, adică 19 ani de activitate pentru mine nu au fost suficienți să convingă autoritățile că suntem o prioritate.”
Reporter: „Ce trebuie să facă Guvernul în momentul de față?”
Vișinel Bălan: „Să recunoască această suferință.”
Guido Fluri, fondator Justice Initiative: „Scopul acestei expozitii este perceperea acestor oameni de către societate, oameni care poartă cu ei, o viață întreagă, povara unui destin greu încercat.”
Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei: „Este crucial să recunoaștem greșelile din trecut. Pentru fiecare societate, pentru fiecare țară, acest proces este de multe ori dureros.”
Expoziția SHAME a luat viață anul trecut la Veneția și face înconjurul Europei
România încă nu a condamnat oficial ororile trăite de copiii care au fost maltratați sau exterminați în lagărele comuniste.
Gabriela Lupea, Justice Initiative România: „E târziu, dar nu e prea târziu niciodată, pentru că sunt foarte mulți care încă trăiesc. Nu știm o cifră exactă în numărul lor.”
Expoziția SHAME a luat viață anul trecut la Veneția și face înconjurul Europei. Acum s-a lansat oficial și în Capitală. Vă puteți uita în ochii acestor copii, la București, timp de o lună.