Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CNSAS: Cei mai mulți informatori ai Securității din toată perioada comunistă au fost recrutați în intervalul 1980-1989

Cei mai mulți informatori ai Securității din toată perioada comunistă - peste 200.000 de oameni - au fost recrutați în perioada 1980-1989 - precizează Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Asta înseamnă o treime din totalul informatorilor din perioada 1948-1990.

Este pentru prima dată când CNSAS publică statistici legate de numărul informatorilor.

Cei mai mulți informatori ai Securității din toată perioada comunistă au fost recrutați în 1980-1989

Începând din 1948 și până la căderea regimului comunist au fost recrutați aproximativ 650 de mii de turnători. Vicepreședintele Colegiului CNSAS, istoricul Mădălin Hodor, a explicat, la emisiunea „Vocile care contează” de ce numărul lor a crescut în ultima decadă a comunismului.

Mădălin Hodor, vicepreședintele Colegiului CNSAS: „Am luat câte 10 ani, începând din anii 60 până la sfârșitul regimului comunist și tot am arătat acolo cam cum se petreceau lucrurile. Din 10 în 10 ani, am arătat că, de fapt, spre sfârșitul regimului comunist, în această operațiune de recrutare a surselor se intensificase numărul, a crescut în mod progresiv numărul acelor persoanelor intrate în rețea.

Legat de eficiență, bineînțeles, aici aceste aceste cifre indică o linie de intensificare a regimului de supraveghere. Practic, cu cât urcăm întins spre 1989, cu atât supravegherea asupra populației din din România se intensifică, lucru pe care noi l-am văzut atestat de aceste cifre, de recrutările de colaboratori care cresc nevoia aceasta de a controla și mai mult populația venea, în mod evident, din ceea ce se întâmplă în mod general cu regimul comunist.

După cum știți, anii 80, în România, sunt cei mai crumți ani, sunt anii lipsurilor care sunt caracteristice pentru viața populației. E vorba de acei ani în care deja nu mai aveam nici căldură, nici lumină, nici mâncare. Cu cât situația economică era mai grea, cu cât nemulțumirile populației creșteau, cu atât regimul considera că intensificarea măsurilor acestea represive sunt o soluție pentru a și a anihila orice fel de încercare de manifestare a nemulțumirii populației față de măsurile luate."

CNSAS precizează că doar în anul 1989 au fost făcute peste 25.000 de recrutări.

Dar ca această cifră CNSAS susține că ar trebui adăugate și sursele folosite de Securitate fără ca ele să fie înregistrate în evidențe.

La acea vreme, pentru „supravegherea societăţii româneşti”, fosta Securitate avea o reţea de informatori și agenţi secreţi.

Departamentul Securității Statului era organizat în următoarele departamente:

Direcția I - Informații Interne

Direcția a-II-a - Contraspionaj Economic

Direcția a-III-a - Contrainformații

Direcția a-IV-a - Contraspionaj militar

Direcția a-V-a - Securitate și Gardă

Direcția a-VI-a - Anchete Penale

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE