Pe 21 decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceaușescu ținea ultimul său discurs de la balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Revoluția începută la Timișoara ajungea și la București, oraș care urma să devină epicentrul schimbărilor.
Ca urmare a evenimentelor din Timișoara, Ceaușescu a convocat un mare miting la București, pentru a demonstra că regimul său nu și-a pierdut susținerea populară. Însă discursul dictatorului a fost, pentru prima dată, întrerupt de huiduieli.
Mitingul uriaş din Piaţa Palatului, care urma să fie transmis în direct la radio şi televiziune, trebuia să demonstreze publicului din România sprijinul larg de care continua să se bucure regimul şi, în consecinţă, să legitimeze reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara.
„Dată fiind tensiunea în creştere, aceasta era o strategie foarte riscantă (...) Dar Ceauşescu nu a văzut-o astfel deoarece continua să creadă cu tărie că beneficia de sprijinul maselor de muncitori'”, arată Peter Siani-Davies, specialist în istorie modernă sud-est europeană, conferenţiar la University College din Londra.
Ultimul act de disperare al lui Nicolae Ceaușescu
La 21 decembrie 1989 la sediul Comitetului Central al PCR din Bucureşti s-a desfăşurat o şedinţă a Comitetului Politic Executiv în cadrul căreia s-a discutat situaţia de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu a propus cu acest prilej mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale. În jurul orei 12.00 a început marele miting din Piaţa Palatului. Participanţilor le-au fost distribuite numeroase pancarte prin care erau condamnate manifestaţiile de la Timişoara şi se exprima solidaritatea cu conducerea de partid şi de stat. Desfăşurarea mitingului era transmisă în direct de televiziune şi radio.
La balconul Comitetului Central al PCR se aflau Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, înconjuraţi de mulţi dintre conducătorii de partid. Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu a fost întreruptă de grupuri de protestatari, constituite spontan. S-au auzit huiduieli, s-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanţilor s-a dispersat din Piaţa Palatului. Panica s-a generalizat, iar Nicolae Ceauşescu a părăsit microfonul şi a plecat din balconul de la care vorbea. Transmisia mitingului la radio şi televiziune a fost întreruptă.
În rândul manifestanților obligați să vină la meeting s-a produs panică, după ce la fața locului au fost folosite grenade cu efecte luminoase și acustice, dar și autospeciale de amplificare a unor sunete de joasă frecvență.
Într-un ultim act de disperare, Nicolae Ceaușescu promitea de la balconul CC creșteri ale salariilor și alocațiilor pentru copii. Apoi și-a continuat discursul, evocând realizările „societății socialiste multilateral dezvoltate”. Era însă prea târziu. Momentul era startul Revoluției Române și la București.
Tot în ziua de 21 decembrie 1989, la Timişoara au avut loc manifestaţii pentru a şasea zi consecutiv. Muncitorii au părăsit lucrul şi s-au îndreptat spre Piaţa Operei, unde s-au adunat zeci de mii de oameni. S-a constituit Frontul Democratic Român din Timişoara, care a difuzat o ''Declaraţie-Program''. La Braşov câteva zeci de mii de oameni s-au adunat în faţa Comitetului judeţean PCR, iar la Sibiu, unde prim-secretar al Comitetului Judeţean PCR era Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu, au ieşit în stradă câteva mii de manifestanţi.