Pâine, chifle sau covrigi. Acestea sunt doar câteva dintre produsele care ar putea fi pregătite din cereale modificate genetic. Cercetătorii din Marea Britanie spun că, prin modificarea structurii genetice a bobului de grâu, cancerul ar putea fi diminuat.
Cum ar putea diminua cancerul
Cercetătorii au încercat să schimbe structura moleculară a unuia dintre aminoacizii prezenți în cereale: asparagina. De la bobul de grâu până la produsul de panificație, asparagina se transformă într-un compus care, în doze mari, poate deveni cancerigen.
Nigel Halford, cercetător: "Ceea ce încercăm să facem este să reducem cantitatea de asparagină din boabele de grâu. Astfel, se va forma mai puțină acrilamidă în pâinea vândută, iar în cea prăjită ori în cerealele pentru micul dejun, cantitatea va fi și mai mică. Același lucru este valabil și în cazul biscuiților și a majorității produselor care conțin cereale."
Doza din alimente este însă foarte mică, iar riscul pentru sănătate este minor, spun specialiștii. Pentru a demonstra efectul cancerigen al acrilamidei, oamenii de știință au mărit dozele din alimente și au administrat produsul pentru o perioadă scurtă în cadrul testelor de laborator.
Nathan Davies, profesor la Institutul pentru Ficat și Sănătate, UCL: "Când vorbim despre riscul pe termen lung al consumului de alimente, vorbim despre un potențial risc de cancer. Acrilamida din alimentele noastre trece printr-un proces în organism și se transformă într-o altă substanță chimică. Această substanță chimică interacționează cu ADN-ul nostru și în final, lucrurile ajung să meargă prost, iar celulele devin canceroase. Deci, cu cât avem mai multe situații în care ingerăm acrilamidă, cu atât există mai multe șanse ca ADN-ul să se modifice și astfel să crească riscul de cancer."
Consumul de alimente modificate genetic în Europa
În acest moment, consumul de alimente modificate genetic nu este autorizat nici în Marea Britanie, nici în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, o lege care ar permite producția cerealelor modificate în laborator a fost pusă la punct de Guvernul britanic. Iar șansele să fie adoptată sunt mari. Însă până a ajunge la produse mai sănătoase în magazine, fermierii trebuie convinși să cultive aceste soiuri de cereale.
Nigel Halford, cercetător: "Reducerea cu 50% a asparaginei și reducerea cu 50% a acrilamidei în făina încălzită este un lucru cu adevărat incitant și pozitiv. Este însă vorba doar de un an de teste pe teren, trebuie să vedem ce se întâmplă, care este randamentul, conținutul de proteine. Toate aceste lucruri trebuie evaluate pe parcursul mai multor ani, și puse mai apoi la dispoziția fermierilor."
Abia după recoltarea din luna octombrie cercetătorii vor afla dacă proprietățile grâului cultivat s-au modificat sau nu.