Alimentele de bază continuă să se scumpească. În luna ianuarie prețurile sunt chiar și peste 50% mai mari pentru unele produse. Inflația în România este 15,1 % în luna ianuarie, aproape dublă față de aceeași lună a anului 2022. Tendința este, totuși, de scădere, dacă ne raportăm la ultimele două luni ale anului trecut. Asta nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că vor crește mai lent.
Matei Marin este pensionar. Locuiește împreună cu soția în Sectorul 2 al Capitalei și lunar sunt nevoiți să trăiască din aproape 4.500 de lei.
Pensionar: „Toate s-au scumpit. Salata era doi lei, acum e trei lei, patru lei. Nu mai vorbim de carne, de astea. Noi trebuie să ne descurcăm noi doi, eu cu soția.”
De la o lună la alta, românii au avut nevoie de bugete tot mai mari pentru coșul de cumpărături, din cauza scumpirilor continue. De la o creștere medie a prețurilor de 8,4% în prima lună a anului trecut, inflația anuală a ajuns la 15,4% în în prima lună a acestui an. Numai alimentele s-au scumpit cu 22%, potrivit statisticii oficiale.
Cele mai mari scumpiri sunt la alimentele de bază
Cele mai mari scumpiri sunt la alimentele de bază. Zahărul s-a scumpit cel mai mult față de ianuarie 2022, cu 63 de procente. Și untul este în topul scumpirilor. Media anunțată de INS este 47% în plus. Într-o piață din București, prețurile pentru un pachet de unt variază între 10 lei și peste 16 lei. Și cartofii sunt în topul scumpirilor, cu 34 % mai mult față de ianuarie 2022.
Pe lângă alimente, și tarifele pentru încălzire și curent electric au crescut în prima lună a anului. Gazele naturale sunt mai scumpe cu 27 de procente față de ianuarie anul trecut, iar energia electrică, cu 21%. Pentru face față prețurilor în creștere, românii apelează la diverse strategii, nu cumpără în catități mari, consumă tot ce cumpără și nu aruncă nimic.
Economiștii spun că inflația se simte diferit de la o persoană la alta
Economiștii spun că inflația se simte diferit de la o persoană la alta din cauza structurii coșului de consum, iar cei cu venituri reduse ajung să resimtă inflația mai puternic din cauză că cele mai mari scumpiri se înregistrează la produse de bază.
Gabriel Biriș, analist fiscal: „Din păcate, aceste prețuri înglobează în ele prețurile uriașe de la energie, de anul trecut, și nu numai. Este de așteptat că și aceste creșteri de preț se vor domoli semnificativ în perioada următoare, datorită scăderii prețurilor la gaze și energie electrică, dar ele acum înglobează prețurile imense de anul trecut.”
Cei mai afectați de inflație sunt pensionarii, însă și cei care câștigă un salariu mediu în România simt puternic efectele inflației. La un indice al prețurilor de consum de peste 15%, așa cum a fost în ianuarie, acești români pierd, practic, un salariu în fiecare an și trăiesc doar din veniturile pe 11 luni.
Pentru finalul lui 2023, Banca Națională a României estimează o inflație sub 10%.