România are una dintre cele mai mari creșteri de prețuri ale litrului de lapte din Uniunea Europeană în ultimul an. În supermarketuri găsim un litru și de trei ori mai scump decât pleacă de la producători. Prețul laptelui a crescut, în medie, cu 35 % în blocul comunitar în ultimul an, iar în România media scumpirilor acestui produs din coșul zilnic de cumpărături este cu 10 procente mai mare decât media europeană.
Cei aproximativ 15.000 de fermieri care cresc vaci de lapte în România vând un litru cu aproximativ 2 lei către procesatori. De la procesatori, litrul de lapte pleacă spre supermaketuri cu prețuri între aproape 5 lei și 10 lei. Procesatorii spun că au fost nevoiți să scumpească pe fondul prețurilor din ce în ce mai mari ale energiei.
Claudiu Davițoiu, producător lapte: „Eu le-am spus. Același lucru avem și noi. Energia s-a scumpit și la noi. Îngrășămintele s-au scumpit și la noi. În momentul de față am ajuns să vindem laptele la prețul de acum 3 ani, dar în perioada asta îngrășămintele s-au scumpit de trei ori.”
Laptele mai scump cu până la 30%
Potrivit Asociației Comercianților Mici și Mijlocii, supermarketurile din România au adaosuri comerciale între 15 și 30% pentru litrul de lapte. Astfel, ajungem să plătim chiar și 11 lei pentru un litru dacă îl cumpărăm din supermarket.
Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România: „A fost o creștere cauzată de COVID și toată criza, după care ea a continuat cauzată de război, după care ea continuă pentru că se poate. În business se spune așa: trebuie să vinzi… prețul de vânzare a unui produs este prețul maxim pe care ți-l acceptă piață. Dacă laptele peste șase luni va fi 20 lei, el va fi pentru ca l-a acceptat piața.”
O variantă avantajoasă pentru producători și mai accesibilă pentru clienți este laptele la tonomat. Clientii care vin sa cumpere lapte de la dozator din Piața Obor, au două optiuni fie vin cu recipientul de acasă, fie primesc aici pe loc recipient nou. Prețul pentru un litru de lapte este de șase lei.
„Chiar de foarte multe ori iau de aici. Acum știți cum e… mi se par scumpe toate, dar față de supermarket e mai ieftin“, spune o femeie.
Prețul laptelui neprocesat a crescut în 26 dintre țările Uniunii Europene. Potrivit Observatorului European al Laptelui, 100 de litri de lapte se vând, în medie, cu 16 euro mai mult decât anul trecut. România produce de la an la an tot mai puţin lapte, iar importurile cresc, potrivit Institutului Național de Statistică. Cantitatea de lapte brut importată în primele 11 luni ale anului trecut a crescut cu 4,6%, ajungând la un total de 135 de milioane de tone.