Brunch sănătos pentru elevii unui colegiu de stat din Timișoara. Conducerea unității școlare a implementat un program întâlnit des în Occident, prin care copiii își pot cumpăra mâncare sănătoasă, la prețuri accesibile, chiar din interiorul școlii. Meniurile au aprobarea nutriționistului. Astfel, copiii nu mai sunt tențați să-și cumpere alimente nesănătoase de la chioșcurile sau supermarketurile din apropierea școlii.
Sandwich-uri, salate, budincă sau sucuri naturale sunt câteva dintre produsele alimentare care le fac cu ochiul celor 1.500 de elevi și cadrelor didactice de la Colegiul Pedagogic din Timișoara. Pe lângă plusul de savoare, acestea sunt și sănătoase, fiindcă sunt pregătite după recomandările medicului nutriționist.
Nicoleta Lupașcu, medic nutriționist: „Un meniu sănătos este un meniu echilibrat, în primul rând, care aduce un aport mare de nutrienți care să asigure creșterea și dezvoltarea armonioasă și normală a unui copil, adică un raport echilibrat, în primul rând, de legume, fibre, fructe și de carbohidrați, proteine și grăsimi.”
Părinții elevilor de la Colegiul Pedagogic susțin acest concept
Părinții elevilor de la Colegiul Pedagogic susțin acest concept. Printre ei se numără atât medicul nutriționist care a ales meniurile, dar și un medic specialist în cardiologie, care recomandă ca, pe lângă alimentația sănătoasă, cei mici să aibă parte și de multă mișcare.
Laura Petrică, medic cardiolog: „Să-i ferim de tentațiile care sunt în jurul școlii, preparate de tip fast-food nesănătoase și sucuri, care duc la creșterea numărului de tineri cu obezitate. Încurajez sportul și alimentația sănătoasă.”
Prețurile sunt cuprinse între șase și 25 de lei. De exemplu, o salată veselă cu pui costă 19 lei, iar una greceasă 12 lei. O chiflă cu omletă și brânză cheddar este 10 lei, iar o lipie cu pui ajunge la 23 de lei. Desertul chia cu banane și mango sau cu zmeură și afine costă nouă lei, iar un fresh de portocale șase lei. Elevii pot plăti doar în sistem electronic, cu cardul bancar sau cu telefonul. Plata în numerar este exclusă, în special din motive de igienă.
Elev: „Sunt multe, prețurile sunt bune, locația e foarte bună, foarte fain au făcut.”
Elevă: „Mie mi se pare un concept foarte bun, pentru că majoritatea elevilor nu-și aduc mâncare la școală. Și chiar este o idee foarte bună.”
Elev: „Eu mi-am luat o chiflă cu pui. E foarte bună.”
„Peda fresh corner” este un concept unic în România
Claudia Muntean, directoare Colegiul Național Pedagogic din Timișoara: „În funcție de ce se întâmplă în practică, vedem ce putem ajusta. Acolo, unde, să zicem, un meniu nu este pe placul lor, putem să venim cu alte produse, pe care să le introducem în meniu.”
Aura Danielescu, inspector școlar general Timiș: „Nu este o cantină obișnuită, pentru că este un loc pentru copilul Secolului 21, un loc în care copiii pot să servească un suc proaspăt, un suc natural, pot să beneficieze de o alimentație realizată de un nutriționist.”
„Peda fresh corner”, așa cum este denumită acum fosta cantină a liceului, are o capacitate de 70 de locuri. Este un concept unic în România, dar des întâlnit în Occident, sub denumirea de cafeteria. Până acum, elevii de la Colegiul Pedagogic erau nevoiți să iasă din incinta școlii în pauze și să-și cumpere diverse gustări de la patiseriile sau magazinele din apropiere. Aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între șapte și nouă ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi.