Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Black Friday la lapte și bani europeni pentru fermieri. Care sunt soluțiile găsite la Guvern după discuțiile cu producătorii

Producătorii au fost la Palatul Victoria să ceară subvenții mai mari. Totul din cauza diferenței de preț de la poarta producătorului la rafturile magazinelor. După întâlnirea de la Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că au fost găsiți bani europeni pentru susținerea industriei autohtone a laptelui. 

Până vor veni finanțările, producătorii s-au gândit la un program de vânzare mai rapidă: BlackFriday la lapte care ar aduce scăderi de preț de până la 40% și ar impulsiona vânzarea laptelui românesc. Reprezentanții producătorilor din industria laptelui au ieșit încrezători după întâlnirea avută la guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

”O întâlnire cât se poate de bună cu premierul, suntem mulțumiți că dumnealui a înțeles care sunt mecanismele și problemele fermierilor în primul rând și care sunt hibele pe întreaga filiera a laptelui,” a declarat Ionuț Lupu, director Asociația Crescătorilor de vaci.

Fonduri europene pentru industria autohtonă a laptelui

În urma acestei întâlniri cu fermierii, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că au fost identificate resurse financiare din fonduri europene pentru susținerea industriei autohtone a laptelui. Șeful guvernului promite că la următoarea întâlnire, care va avea loc săptămâna viitoare, la Palatul Victoria, va fi agreat cadrul legislativ pentru sprijinul acordat industriei de lapte din România.

„Pe toți ne preocupă securitatea alimentară și vrem să știm ca oamenii își pot permite să cumpere un litru de lapte din orice magazin. Ne dorim creșterea competitivității sectorului agricol în raport cu potențialul pe care România îl are, precum și prezența mai mare a producătorilor locali în lanțurile comerciale. De la nivelul Guvernului susținem aceste două direcții prin investiții publice pentru dezvoltarea infrastructurii de depozitare și procesare pentru micii producători, acordarea de facilități pentru procesatori și finanțarea mecanismelor și schemelor de susținere, astfel încât banii europeni și din bugetul național să ajungă la timp la fermierii români,” a spus Nicolae Ciucă, premierul României.

Fermierii alături de reprezentanții guvernului și cei ai marilor magazine au ajuns la o soluție mai rapidă de ajutor. BlackFriday pentru vânzarea laptelui.

”Mă aștept ca în perioada următoare să înceapă o campanie de promoții ca să văd o scădere de preț la raft să beneficieze tot românul de ea. În următoarea perioadă o să vedem o scădere de preturi? Vreau să văd un BlackFriday permanent. Când o să vedem aceste reduceri, când începe campania?” a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui.

Cu toate acestea, producătorii de lapte spun că vor fi alături de fermierii care vor protesta vineri în București și în toată țara, cu tot cu utilaje.

Agricultorii sunt nemulțumiți că despăgubirile acordate de Comisia Europeană se ridica la doar 10 milioane de euro. Ministrul Agriculturii a anunțat însă că va dubla suma cu bani de la bugetul de stat. Premierii mai multor țări din regiune, inclusiv România, au adresat zilele trecute o scrisoare șefei Comisiei Europene în care au cerut un mecanism automat de sprijin pentru agricultorii din țările lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE