Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale și europarlamentare 2024. MAI: Peste 700 de sesizări privind posibile încălcări ale legii în ziua alegerilor - LIVE TEXT

Românii au ales, duminică, primarii, membrii de consilii și eur

Prezența la alegerile locale 2024

Prezența la alegerile europarlamentare 2024

09/06/2024 , 20:44

Reprezentanții MAI au anunțat că până la ora 20 au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la posibile infracțiuni în timpul alegerilor. De asemenea, au fost aplicate 361 de sancțiuni contravenționale: 186 de amenzi de peste 200 de mii de lei și 175 de avertismente.

Trei persoane din Călărași s-au prezentat la o secție de votare deși ceruseră urna specială

Polițiștii din județul Călărași efectuează cercetări după ce trei persoane s-au prezentat la secția de votare și au constatat că pe numele lor existau cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale.

Doi cetățeni germani, acuzați de fraudă la vot în Prahova

În Județul Prahova, doi cetățeni germani au solicitat să voteze atât pentru administrația publică locală, cât și pentru europarlamentare, deși nu aveau dreptul de a vota pentru alegerile europarlamentare. Acum sunt cercetați pentru fraudă la vot.

Un candidat la Consiliul Local în Olt, amendat după ce a însoțit două persoane în cabina de vot

Polițiștii din Olt cercetează un candidat la Consiliul Local după ce a însoțit două persoane în cabina de vot. Acesta a susținut că a încercat să le ajute întrucât una era în vârstă, iar cealaltă nu știa să citească. A fost sancționat contravențional.

O femeie a vrut să voteze de două ori în Satu Mare

Polițiștii din Satu Mare au fost sesizați de către președintele unui birou electoral cu privire la faptul că o femeie s-a prezentat la secția de vot cu intenția de a vota a doua oară. A fost deschis dosar penal pentru tentativă la fraudă de vot.

Un bărbat din Suceava a vrut să introducă în urnă două buletine de vot pentru alegerea primarului

Un bărbat din Suceava este cercetat după ce a fost văzut și oprit de membrii comisiei secției de votare în timp ce încerca să introducă în urna de vot două buletine pentru alegerea primarului.

Amenzi pentru continuarea campaniei electorale în Giurgiu și Mureș

Într-o secție din jud. Giurgiu mai multe persoane și-au adresat injurii. O persoană a fost sancționată pentru continuarea campaniei electorale, iar alte două pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Poliția municipiului Târgu Mureș a fost sesizată cu privire la faptul că mai multe autovehicule circulă pe drumurile publice, afișând mesaje electronice de încurajare a exercitării drepturilor electorale, alături de fotografia unui candidat. Polițiștii au identificat în trafic trei astfel de vehicule, iar ca urmare a celor constatate au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 4.200 de lei. O persoană a fost condusă la Poliție pentru clarificarea situației sesizate.

Un bărbat înarmat cu un cuțit, descoperit într-o secție de vot din Ilfov

Într-o secție de vot din Ilfov a fost depistat un bărbat care avea asupra lui un cuțit cu lama de aproximativ 16 cm. I s-a întocmit dosar pentru port de armă fără drept în spații rezervate procesului electoral.

În județul Dolj, polițiștii au întocmit dosar penal unui bărbat care s-a prezentat să voteze deși avea actul de identitate expirat. Față de operatorul care i-a permis să voteze fără să sesizeze că actul de identitate nu e valabil se efectuează cercetări pentru neglijență în serviciu.

09/06/2024 , 19:10

Olt: Buletine de vot suplimentate în comuna Bărăşti, unde două secţii au prezenţă de peste 100%

Buletinele de vot pentru alegerea Consiliului Judeţean Olt, a preşedintelui acestui for administrativ, precum şi pentru alegerile europarlamentare au fost suplimentate duminică, în comuna Bărăşti din judeţul Olt, unde prezenţa la vot la ora 18,00 a fost de 97,73%.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Olt, Marius Filip, buletinele de vot la Bărăşti au fost suplimentate cu buletine de vot din circumscripţia electorală Scorniceşti.

"Pentru Circumscripţia Electorală Bărăşti au fost suplimentate cu 425 buletinele de vot pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, cu 350 cele pentru alegerea Consiliului Judeţean Olt şi tot cu 350 cele pentru alegerile europarlamentare", a spus Marius Filip.

Prezență de peste 100% la vot

Prezenţa la urne în trei secţii de vot din mediul rural din judeţul Olt a fost duminică la ora 18,00 de peste 100%, iar la una din aceste secţii participarea la vot a fost de peste 240%, potrivit datelor publicate pe site-ul prezenta.roaep.ro.

Cea mai mare prezenţă la urne - 105,88% - s-a înregistrat până la ora menţionată în secţia 332 Mirceşti (106,23%) din comuna Tătuleşti, unde au votat 125 de persoane, dintre care 39 pe liste suplimentare.

Prezenţă de peste 100% s-a mai înregistrat în două secţii din comuna Bărăşti, respectiv secţia 130 Moţoeşti, unde au votat 30 dintre cele 51 de persoane înscrise în lista permanentă şi 24 de persoane pe liste suplimentare, precum şi în secţia 128 Bărăşti de Cepturi prezenţa la ora menţionată a fost de 102,02%.

În comuna Bărăşti prezenţa la vot este de 97,73%, aceasta fiind una dintre localităţile unde şi la alegerile din ultimii ani s-a înregistrat o prezenţă ridicată la urne.

În judeţul Olt au votat până la ora 18,00 peste 161.000 de alegători.

09/06/2024 , 19:00

Bărbat amendat după ce și-a fotografiat buletinul de vot în Ilfov

Un bărbat de 49 de ani a fost amendat de polițiștii orașului Măgurele cu 600 de lei după ce și-a fotografiat buletinul de vot.

”La data de 9 iunie a.c., în jurul orei 11:12, polițiștii orașului Măgurele au fost sesizați cu privire la faptul că la secția de votare numărul 49 din orașul Măgurele, un alegător a fotografiat buletinul de vot.

Polițiștii orașului Măgurele s-au deplasat imediat la fața locului, unde au identificat persoana respectivă, fiind vorba despre un bărbat de 49 de ani.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că aspectele sesizate se confirmă, context în care au aplicat o sancțiune contravențională conform articolului 108 lit. o din Legea nr. 115/2015, cu amendă în valoare totală de 600 de lei”, au transmis reprezentanții IPJ Ilfov.

09/06/2024 , 17:48

MAI: Peste 700 de sesizări privind posibile încălcări ale legii în ziua alegerilor

Până la ora 17, au fost primite 722 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii. Dintre acestea 273 nu s-au confirmat, iar 86 sunt în curs de verificare, a precizat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

”În urma sesizărilor au fost aplicate 226 de sancțiuni contravenționale: 112 avertismente și 114 amenzi în valoare de peste 126.000 de lei. Precizez că polițiștii efectuează în prezent cercetări cu privire la săvârșirea a  165 de posibile infracțiuni, săvârșite de la începerea procesului de vot”, a precizat reprezentantul MAI.

Polițist din județul Dolj, acuzat de fraudă la vot

”Referitor la imaginile difuzate în spațiul public în care apare un polițist din Dolj, menționez că la nivelul IPJ Dolj a fost dispusă efectuarea de verificări de urgență. În urma verificărilor, polițistul a fost înlocuit din serviciu și a fost sesizat Parchetul pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă la vot, complicitate la fraudă la vot și abuz în serviciu”, a afirmat Monica Dajbog.

O femeie a înmânat mai puține buletine de vot în Prahova

”Polițiștii prahoveni au fost sesizați cu privire la faptul că membra unui birou electoral al unei secții de votare a înmânat mai puține buletine de vot decât cele prevăzute, pentru un număr de 10 persoane. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot”, a mai precizat Dajbog.

Observator al unui partid, lovit de adversarii politici

”În Craiova, județul Dolj, polițiștii au fost sesizați prin intermediul numărului unic de urgențe 112 cu privire la faptul că un observator al unei formațiuni politice a fost lovit de reprezentanți ai altei formațiuni politice, pe o stradă din localitate, pe fondul unei discuții contradictorii spontane.  A fost întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violențe”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAI.

Băuturi alcoolice, vândute în apropierea unei secții de votare din județul Botoșani

”Polițiștii dintr-o localitate din județul Botoșani, au fost sesizați cu privire la faptul că la un restaurant situat la mai puțin de 500 de metri de o secție de votare se comercializează și se consumă băuturi alcoolice. Sesizarea s-a confirmat, în acest caz fiind aplicată o amendă de 2.200 lei”, a afirmat Dajbog.

Fratele unui candidat la Consiliul Local, retras din biroul unei secții de votare din Suceava

”În județul Suceava, președinta secției de votare a sesizat faptul că din biroul electoral al secției face parte fratele unuia dintre candidații la alegerile  pentru Consiliul Local. Anterior, membrul respectiv a depus o declarație tipizată în care a precizat faptul că nu se află în nicio situație de incompatibilitate.

După sesizarea de azi a președintei, bărbatul a făcut cerere de retragere din biroul electoral, motivând că a interpretat greșit prevederile legale care îi interziceau să facă parte din biroul electoral.  Polițiștii au întocmit dosar penal pentru fals în declarații”, a mai transmis reprezentantul MAI.

Bărbat din județul Galați, amendat pentru campanie electorală pe Facebook, în ziua alegerilor

”Polițiștii dintr-un oraș din jud. Galați au fost informați că un bărbat a postat astăzi pe o rețea de socializare o postare, prin care face campanie electorală în favoarea unui candidat.  A fost amendat cu 1.400 lei”, a mai spus Monica Dajbog.

Buletine de vot deja ștampilate, primite într-o secție din Timiș

”Într-o localitate din Timiș, un membru din cadrul biroului electoral al secției de votare a sesizat faptul că doi alegători au primit buletine de vot deja ștampilate. Președintele biroului electoral a anulat buletinele de vot.

Polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”, a mai precizat reprezentantul MAI.

09/06/2024 , 17:17

Bărbat cercetat pentru c-ar fi împărțit bani în context electoral, în județul Ilfov

Un bărbat, în vârstă de 33 de ani, este cercetat de polițiști, după ce ar fi fost surprins în localitatea Ştefăneştii de Jos din Ilfov, în timp ce ar fi împărțit sume de bani mai multor persoane, în context electoral.

”Poliţiştii oraşului Voluntari au desfăşurat activităţi specifice, context în care au identificat în cel mai scurt timp autoturismul respectiv şi au legitimat conducătorul acestuia, în cauză fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 33 de ani. În continuarea verificărilor efectuate, poliţiştii din Voluntari au descoperit în autoturismul bărbatului respectiv mai multe sume de bani, precum şi liste ce conţin numele şi prenumele unor persoane", a anunțat IPJ Ilfov.

Polițiștii au precizat că în acest caz sesizat la 112 a fost deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorului.

Anchetatorii susțin că asupra bărbatului au fost descoperite mai multe plicuri ce conțineau în total suma de 21.000 de lei, precum şi mai multe liste cu numele şi prenumele unor persoane.

IPJ Ilfov a primit duminică 27 de sesizări, fiind întocmite opt dosare de urmărire penală şi aplicate cinci sancţiuni contravenţionale - trei cu amendă, iar două cu avertisment.

09/06/2024 , 14:00

Vâlcea: Un alegător din Alunu a decedat lângă secţia de votare

Un bărbat de 45 de ani din comuna Alunu a decedat, duminică, după ce i s-a făcut rău în apropierea unei secţii de votare din localitate.

Din informaţiile reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vâlcea, bărbatul, care venise să voteze, a fost găsit în stop cardio-respirator de către echipajele medicale solicitate de urgenţă prin 112, relatează Agerpres.

"S-a intervenit cu promptitudine cu două autosanitare, dintre care una cu medic. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru bărbat, care a fost declarat decedat după efectuarea manevrelor de resuscitare", a precizat managerul SAJ Vâlcea, Delian Ionescu.

Reprezentanţii Poliţiei Vâlcea au transmis că bărbatul decedat era cunoscut cu afecţiuni cardiace, în cauză urmând să fie efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a survenit decesul acestuia.

Procesul electoral în secţia lângă care s-a produs evenimentul s-a desfăşurat normal, nefiind nevoie de suspendarea acestuia.

09/06/2024 , 13:43

Dosare penale pentru posibile infracțiuni: mai puține decât la alegerile precedente, potrivit MAI

Poliţiştii au dat amenzi și au făcut dosare penale pentru 11 posibile infracţiuni în legătură cu procesul de votare, potrivit Ministerul Afacerilor Interne.

„De la momentul începerii procesului de vot, au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puţine faţă de incidentele sesizate până la aceeaşi oră la alegerile locale şi parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, în cadrul unei declarații de presă făcute în jurul orei 12:00.

09/06/2024 , 11:53

Mihai Enache, vot pentru „schimbare”

Mihai Enache a votat la Şcoala Gimnazială Nr. 79 din Bucureşti, însoţit de familie.

Candidatul AUR la funcţia de primar al Capitalei a spus la ieşirea de la urne că a votat pentru schimbare în mai bine.

„În primul rând, îndemnăm toţi bucureştenii şi mai departe toţi românii să iasă la vot astăzi. Suntem convinşi că cei mai mulţi dintre ei caută schimbarea. În al doilea rând, fac un apel către oamenii responsabili cu buna desfăşurare a votului să nu îşi pună carierele în pericol pentru diverse interese electorale”, a precizat Enache.

09/06/2024 , 11:31

Gabriela Firea a votat la Colegiul „Valter Mărăcineanu” din București

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea a votat la Colegiul „Valter Mărăcineanu” din București.

Gabriela Firea: „Am votat cu gândul la toți tinerii din București. De asemenea, la seniorii capitalei noastre, la copii și la adulți. La persoane sănătoase, dar de asemenea la persoane cu dizabilități. Am votat cu gândul la oamenii care vor să aibă din nou parcurile curate în Capitală, care vor să vadă că pe șantiere se lucrează și că sunt rezultate în ceea ce privește fluența în trafic, problema termoficării, siguranța în școli și lupta reală împotriva drogurilor.

Am votat pentru ca în administrație să lucreze oameni de dimineața până seara, găsind soluții, comunicând și fiind transparenți. Pentru oamenii din administrație care nu se plâng, care nu dau vina pe ceilalți, care nu se încuie în birou și care nu vin după câțiva ani de zile să spună că nu au fost bine informați atunci când au promis. Am votat cu mult optimism pentru că Bucureștiul este un oraș atât de frumos, dar din păcate în ultima vreme a fost abandonat”.

09/06/2024 , 11:08

BEC: Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale a fost, până la ora 10,00, de 8,72%

Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 10,00, de 8,72%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central.

Prin comparație, acum patru ani, la alegerile locale, până la ora 10,00 votaseră 7,64% dintre alegători.

La scrutinul de duminică, în mediul urban prezenţa la urne a fost de 6,99%, iar în rural de 11,03%.

09/06/2024 , 10:19

Mircea Geoană a votat și a chemat lumea la vot

Mircea Geoană a votat la Colegiul I. L. Caragiale în jurul orei 10:00. El i-a îndemnat pe alegători să se uite dincolo de culoarea politică și să vadă caracterul omului.

Mircea Geoană: „Suntem practic la început de nou ciclu politic, cu noi aleși locali, cu noi europarlamentari, cu un nou președinte, cu un nou Parlament, cu un viitor nou Guvern. Sper din toată inima ca această echipă să își facă datoria față de țară indiferent de preferința politică”.

„Veniți în număr cât mai mare la vot, este important, e un moment foarte complicat în istoria Europei”.

„Sper ca și diaspora să se mobilizeze și alegerile europarlamentare să nască interes, chiar dacă nu am văzut o dezbatere reală”, a mai adăugat adjunctul secretarului general al NATO.

09/06/2024 , 10:13

Sebastian Burduja a votat „pentru viitor”

Sebastian Burduja a declarat la ieşirea de la urne că a votat „pentru viitor”, pentru schimbare, pentru bucureştenii care vor mai mult de la acest oraş.

„Îi chem pe toţi la vot, e un drept şi sunt convins că, la finalul aceste zile, vom avea cu toţii lucruri de sărbătorit şi surprize foarte plăcute pentru acest oraş şi oamenii lui minunaţi”, a precizat candidatul PNL la Primăria Capitalei.

09/06/2024 , 09:28

Nicu Ștefănuță vrea „o revoluție în România”

Nicu Ștefănuță: „Am votat pentru o revoluție în România. O revoluție a oamenilor tineri, a oamenilor care își doresc sănătate în țara asta, oameni care își doresc mai multe spații verzi în orașe și îmi doresc ca toată lumea din România să voteze astăzi”, a spus candidatul independent pentru PE.

09/06/2024 , 09:18

Nicușor Dan a mers să voteze, după ora 09:00, împreună cu soția

Nicușor Dan a mers să voteze puțin după ora 9. Candidatul la Primăria Capitalei a mers la Școala Gimnazială Luceafărul din București, împreună cu partenera sa, dar fără copii.

„Am votat pentru onestitate în viața publică”, a spus Nicușor Dan. „Am votat pentru realism în viața publică. (...) Și am votat împotriva mafiei imobiliare. Vreau să îndemn oamenii să iasă la vot pentru că e un moment în care ei decid direcția în care o să mergem”, a mai adăugat actualul primar general.

09/06/2024 , 09:16

Klaus Iohannis a votat la ora 9:00 la Liceul „Jean Monnet”

Președintele Klaus Iohannis a votat la Liceul „Jean Monnet” din Capitală.

Klaus Iohannis: „Este o zi importantă astăzi. O zi în care alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim și alegem pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European. Eu am votat și vă invit pe toți să poftiți la vot! Este extrem de important”.

09/06/2024 , 08:40

Dacian Cioloș a votat la ora 08:20

Liderul REPER, Dacian Cioloș a votat la alegerile locale și europarlamentare la grădinița de pe strada Sf. Vineri din Zalău.

Dacian Cioloș: „Am votat în dimineața asta pentru oameni competenți, pentru oameni muncitori, atât pentru alegerile locale, cât și pentru europarlamentare. Acesta este mesajul meu principal – oameni, buni, haideți la vot! Sunt convins că vă interesează cine o să vă administreze la nivel local, pentru că sunt oamenii cei mai aproape de dumneavoastră. Dar nu uitați că avem și alegerile europarlamentare și se iau foarte multe decizii la nivel european care ne impactează direct”.

09/06/2024 , 08:22

Marcel Ciolacu a votat la ora 08:15

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a votat la alegerile locale și  Âeuroparlamentare la o secție din Buzău.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o echipă valoroasă care a știut să implementeze proiecte, mai ales proiecte europene, atât la nivelul municipiului Buzău, cât și la nivelul Consiliului Județean. De asemenea, am votat românește, am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European”.

09/06/2024 , 08:08

Nicolae Ciucă a votat în Ilfov

Nicolae Ciucă a votat în jurul orei 08:00, la Grădinița nr. 3 din Balotești.

Președintele PNL a precizat că este importantă prezența la vot și că a „votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor, a tradițiilor și a credinței”.

Nicolae Ciucă: „Pentru tot ceea ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcurul european al României, este un drum de la care nu trebuie să ne abatem indiferent cât zgomot se face. (...) Cred că este un moment decisiv în care trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru, al tuturor, un viitor care poate să fie al dezvoltării, al siguranței sau poate fi al stagnării sau al haosului”.

09/06/2024 , 07:33

George Simion a votat la alegerile europarlamentare la ora 07:30

Liderul AUR, George Simion a votat la alegerile europarlamentare, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală.

„Tot ce ne dorim este un vot corect. Am ales să votez aici în București la europarlamentare și voi merge în Vrancea, unde am domiciliul, să votez la alegerile locale. Am votat pentru viitor, am votat schimbarea”, a spus Simion.

09/06/2024 , 07:03

Cristian Popescu Piedone și fiul lui au mers la ora 07:00 să voteze

Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, a mers să voteze la ora 07:00 la Școala Gimnazială „Ienăchiţă Văcărescu” din București.

„Va fi cam complicat azi cu atâtea buletine. Domnilor, aveți viață grea astăzi”, le-a zis Piedone celor prezenți.

„Sunt probleme cu care se vor confrunta toți oamenii în cursul zilei de astăzi, important e să avem răbdare. Am eu informații sigure, oamenii o să migreze de la mare și de la munte și vor veni pe ultima sută de metri”, a adăugat candidatul la Primăria Capitalei, luat la întrebări de jurnaliști, după vot.

Și fiul lui Piedone, care și-a depus candidatura la Sectorul 5, a mers să voteze în același loc.

„A fost foarte bine să votezi primul, nefiind foarte multă lume. Dar cam complicat cu aceste cinci buletine de vot, îți ia foarte mult timp să votezi”, a spus Vlad Piedone.

09/06/2024 , 07:00

Secțiile de votare au fost deschise

La această oră, începe votul pentru alegerile locale și europarlamentare. Aproximativ 19 mii de secții de votare s-au deschis în toată țara pentru aproape 19 milioane de alegători.

Ce alegem pe 9 iunie

La alegerile locale din 9 iunie, care se organizează într-un singur tur, vom alege:

  • primari/primari de sector – scrutin uninominal, într-un tur;
  • consilieri locali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide)
  • consilieri județeni/generali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide)
  • președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal, într-un tur.

Mandatul primarilor, membrilor consiliului local, membrilor consiliului județean și al președinților consiliilor județene este de 4 ani.

Autoritățile locale se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Consiliile locale, consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București se aleg prin vot direct, pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București, precum și președinții consiliilor județene se aleg prin vot direct, pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal.

În aceeași zi, sunt organizate și alegerile europarlamentare, pentru cei 33 de eurodeputați care vor ajunge în Parlamnetul European din partea României.

Mandatul europarlamentarilor este de 5 ani. 

Alegătorii vor primi, astfel, cinci buletine de vot:

  • unul pentru lista de europarlamentari;
  • unul pentru primar;
  • unul pentru lista consiliului local;
  • unul pentru președintele consiliului județean;
  • unul pentru lista consiliului județean.

În București, buletinele sunt:

  • unul pentru lista de europarlamentari;
  • unul pentru primarul de sector;
  • unul pentru consiliul local al sectorului;
  • unul pentru primarul general al municipiului București;
  • unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 

Cine candidează

La alegerile locale s-au înscris 207.389 de candidaţi, pentru funcțiile de primari și pe listele consiliilor locale și județene. În București, sunt nouă candidați pentru funcția de primar general al Capitalei și 47 de candidați pentru cele șase primării de sector. 

Candidații pentru Primăria Capitalei sunt, în ordinea în care apar pe buletinele de vot: Gabriela Firea (PSD), Sebastian Burduja (PNL), Mihai Enache (AUR), Dorin Iacob (Alternativa Dreaptă), Diana Șoșoacă (S.O.S. România), Cristian Popescu Piedone (PUSL), Alexandru Pânișoară (Particul Ecologist Român), Nicușor Dan (candidat independent, susținut de Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Drepte) și Filip Constantin Titian (candidat independent). 

La Consiliul General al Municipiului București candidează: PSD, PNL, AUR, Alternativa Dreapă, Partidul S.O.S. România, PUSL, Alianța Dreapta Unită USR - PMP - Forța Dreptei, Partidul Ecologist Român și REPER.

Pentru alegerile europarlamentare, s-au înscris 494 de candidați (12 partide și alianțe, patru candidați independenți). 

Cine are dreptul să voteze pe 9 iunie

În România pot vota persoanele cu vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, au cetăţenia română sau a UE, cu domiciliul sau rezidenţa pe teritoriul României, în conformitate cu procedura administrativă aplicabilă.

Potrivit legislației aflate în vigoare, nu pot alege debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cum se desfășoară procesul de vot

Secțiile de votare se deschid la ora 7 dimineața și se vor închide la ora 22:00. Votul se poate prelungi, în cazuri excepționale, până la ora 23:59,  în cazul în care sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.

La alegerile locale 2024, se poate vota doar pe teritoriul țării și numai în localitatea de domiciliu sau de reședință. La alegerile europarlamentare 2024, dacă în ziua alegerilor nu te afli în localitatea de domiciliu sau reședință, poți vota la orice secție de votare.

În secție de votare, alegătorul trebuie să prezinte un act de identitate valid și va semna pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin, în dreptul numelui său. Va primi apoi ștampila și celecinci buletine de vot.

Alegătorul va pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

Prezența la vot, monitorizată în timp real

Alegătorii români vor avea acces în timp real la date privind prezența la vot pe data de 9 iunie, când sunt organizate alegerile locale și europarlamentare, a decis Biroul Electoral Central. 

Colectarea datelor privind prezența la vot la alegerile din 9 iunie 2024 se va face în timp real, prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Alegătorii vor fi informați la minut, prin intermediul paginii prezenta.roaep.ro.

București, la alegerile din 9 iunie, este actualizată în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro. De asemenea, Biroul Electoral Central va face publice datele referitoare la prezența la vot, din 3 în 3 ore, începând cu ora 10:30. Ultima raportare publică din partea BEC va fi făcută la ora 22:30. 

Când vom afla primele rezultate la alegerile locale și europarlamentare 2024

Urnele se închid la ora 22:00 și tot atunci vom afla și primele date privind rezultatele alegerilor locale și europarlamentare. Este vorba despre rezultatele sondajelor exit-poll, realizate la ieșirea de la urne. 

La alegerile din 9 iunie, BEC a acreditat 3 institute să realizeze sondaje de opinie la nivel național, la ieșirea de la urne. Este vorba de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Sodiso Research SRL, potrivit hotărârilor BEC.

Rezultatele exit-poll nu sunt, însă, rezultate oficiale, acestea urmând a fi comunicate după începerea numărătorii voturilor valabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE