Pe 9 iunie, alegătorii sunt chemați la urne pentru a vota atât la alegerile locale, cât și la alegerile europarlamentare. Comasarea celor două tipuri de alegeri înseamnă că vom primi cinci buletine de vot. Autoritățile au găsit și o soluție, în cazul în care ștampila nu se va vedea bine pe buletinul de vot, după aplicare.
- Primele rezultate ale alegerilor locale și europarlamentare se văd pe euronews.ro și la Euronews România. Duminică, vă prezentăm cel mai important exit poll, desfășurat chiar în ziua scrutinului. La ora 22.00, vă arătăm datele sondajului care va fi realizat de Curs și Avangarde, iar dumneavoastră veți afla ce au decis românii.
Câte buletine de vot primește un votant la alegerile din 9 iunie 2024
În țară, fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Buletinele sunt:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primar;
- unul pentru lista consiliului local;
- unul pentru președintele consiliului județean;
- unul pentru lista consiliului județean.
În București, lucrurile se complică puțin, fiecare votant va primi 5 buletine de vot.
Buletinele sunt:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primarul de sector;
- unul pentru consiliul local al sectorului;
- unul pentru primarul general al municipiului București;
- unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Alegătorii vor primi și ștampila de vot, și tușiera
În secția de votare, alegătorii prezintă buletinul și vor primi ștampila de vot și cele cinci buletine. În premieră la această rundă de alegeri, votanții vor avea la dispoziție și o tuşieră în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce ea a fost aplicate pe două, trei, patru buletine de vot
După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.
Președintele AEP a anunțat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile din 9 iunie.
Alegătorii nu trebuie să își facă griji că ar putea exista probleme în legătură cu hârtia folosită la buletinele de vot. "Am experimentat. Hârtia este luată toată de la Rezervele de stat, deci nu este achiziţionată de pe piaţa liberă. Drept urmare ea întruneşte toate condiţiile. Am făcut simulări. Nu prezintă niciun fel de problemă în acest sens", a spus Greblă.
- Votul prin corespondență la alegerile din 2024. MAE a publicat lista documentelor de care au nevoie românii din străinătate
- Alegeri europarlamentare 2024. Care este miza pentru România și români
- Alegerile europarlamentare 2024, în cifre: 16 candidați români pe un loc, 32% femei, 33 de locuri pentru România în PE
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.