Analize, consultații, investigații medicale, rețete și mâncare. Totul gratuit și fără nicio condiție, nici măcar aceea de a fi asigurat.
Chiar dacă pare imposibil, se întâmplă la Iași. De la începutul lunii iunie, clinica Veronica, prima clinică socială din țară, și-a deschis ușile pentru toți bolnavii care au nevoie de ajutor medical. În România, două milioane de oameni sunt neasigurați.
Majoritatea ajung la doctor doar atunci când starea lor de sănătate este extrem de gravă. Lipsa banilor este principalul motiv.
Adriana este dintr-o comună din județul Iași. Pentru că nu este asigurată i-a fost greu să ajungă cu fetița la un medic specialist. Clinica Veronica din Iași a venit ca o gură de oxigen pentru ea. Copila are șase ani și de când era mică, spune mama, respiră greu.
”Se înnădușea prea tare și nu putea dormi. Suntem mulțumite că am descoperit clinica. Nu sunt asigurată. Nu am serviciu. Nu am nimic. Nu am mai fost de când am născut fetița că nu am cu ce. Analizele sunt scumpe, trebuie plătite. Nu am serviciu”, a declarat Adriana.
”Majoritatea pacienților care ne calcă pragul, în special în clinica de ORL sunt copiii cu patologie acută sau cronică. Care au fost tratați doar de părinți la domiciliu cum au considerat ei că este mai bine. Au fost pacienți care au venit și starea lor era destul de gravă și a fost nevoie să îi îndrumăm către unitatea de primiri urgențe.”, a declarat Oana Samoilă- medic specialist ORL.
Clinica nu este doar pentru neasigurați. Serviciile pot fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate tocmai pentru a reuși să mai acopere din cheltuieli. În primele 16 zile, peste 800 de oameni au fost văzuți de medicii din clinică.
Pe lună, costurile pentru tot ce înseamnă funcționarea clinicii se ridică la 200 de mii de euro.