Competiție serioasă între politicienii români la alegerile europarlamentare. Sunt 16 pe loc. Înseamnă că veți primi un buletin de vot stufos în 9 iunie, cu sute de candidați pentru alegerile europarlamentare 2024. Unii dintre ei, însă, au fost respinși de Biroul Electoral Central.
Votanții s-au implicat și ei deja în procesul electoral prin semnarea listelor de susținere. Aproape cinci milioane de oameni au decis să sprijine diverse partide ori independeți să intre în cursa electorală.
542 de candidați pentru 33 de locuri în Parlamentul European
542 de români se luptă pentru a ocupa cele 33 de locuri alocate României în Parlamentul European. Legea permite fiecărui partid să propună o listă cu maximum 10 locuri mai mult decât numărul de poziții aferente țării noastre. Așa că 9 formațiuni au propus 43 de candidați.
Există și un partid care candidează cu o singură persoană. De punctat este că și, potrivit legii, trebuie să apară și femei pe liste. La alegerile europarlamentare din 9 iunie sunt 32% femei. Asta nu înseamnă că sunt și pe locuri eligibile.
15 partide și alianțe s-au înscris în cursa electorală din 9 iunie. Dincolo de cele probabil deja cunoscute, mai sunt și formațiuni de care este posibil ca alegătorii să nu fi auzit, precum: Partidul Patrioților, Partidul Noua Românie, Partidul Oamenilor Liberi sau Partidul Național Țărănesc Maniu- Mihalache.
Partidul Diaspora Unită a fost respins de Biroul Electoral Central. Ar vrea să ajungă eurodeputați și 7 oameni neafiliați politic. Unul dintre ei, însă, a fost respins de BEC. este vorba despre cercetătorul Octavian Jurma. Pe lista independenților figurează și Silvestru Șoșoacă, soțul senatorei Diana Șoșoacă, pe al cărei partid îl veți vedea separat pe listă.
Aproape 5 milioane de români au semnat pentru candidații la europarlamentare
Toți acești oameni nu ar fi putut ajunge candidați dacă nu aveau parte de susținerea românilor. Un partid ori alianță trebuie să prezinte la Biroul Electoral Central o listă cu 200 de mii de semnături unice, iar un independent, cu 100 de mii. Partidele mici și cei care candidează pe cont propriu se plâng că regulile sunt restrictive. La polul opus este Alianța Pentru Unirea Românilor care se laudă cu peste 600 de mii de semnături, mult mai multe decât era necesar.
Am făcut un calcul și am descoperit că aproape 5 milioane de români au semnat pentru a sprijini candidatura unui partid. Să știți că la alegerile europarlamentare o persoană poate semna pentru o singură formațiune.
Listele de candidați, semnăturile, toate documentele sunt analizate chiar zilele acestea de Biroul Electoral Central, care va anunța candidaturile definitive în 29 aprilie.
Cifrele alegerilor europarlamentare din 2024, pe scurt
Alegerile europarlamentare din 9 iunie
- Candidați români: 542
- Femei: 32%
- Locuri alocate României în PE: 33
- Eurodeputați în total: 720
Candidați la europarlamentare
- Partide/alianțe: 15
- Candidați independenți: 7
Număr de semnături minim
- Partide/alianțe: 200.000
- Independenți: 100.000
Români care au semnat pentru susținere
- Cel puțin 4.868.944
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.