Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024, explicații: Cum ar putea democrații să-l înlocuiască pe Biden în calitate de candidat prezidențial înainte de noiembrie

După prestația șubredă a președintelui Joe Biden la dezbaterea cu fostul președinte Donald Trump de joi seară, unii democrați s-au întrebat deschis dacă acesta ar trebui înlocuit ca și candidat pentru alegerile din 2024.

Există un proces pentru a face acest lucru, dar ar fi complicat.

Ce opțiuni au democrații

Partidul Democrat nu a avut un plan B real pentru Biden în calitate de candidat la președinție. El a candidat practic fără opoziție pentru nominalizarea prezidențială a partidului în acest an.

”Nu va fi nominalizat oficial până mai târziu în această vară, astfel încât există încă timp pentru a face o schimbare și o mână de scenarii pentru a pune în aplicare una: Biden ar putea decide el însuși să se retragă înainte de a fi nominalizat; ar putea fi contestat de alții care încearcă să câștige delegații pe care i-a acumulat; sau s-ar putea retrage după convenția democrată de la Chicago din august, lăsând Comitetul Național Democrat să aleagă pe cineva care să candideze împotriva lui Trump în locul său.”, a declarat Elaine Kamarck, Brookings Institution, membră a Comitetului Național Democrat (DNC), potrivit Reuters.

Ce ar putea să se întâmple în continuare

”În acest moment, procesul depinde în mare măsură de Biden. Acesta ar trebui să fie de acord să se retragă sau să se confrunte cu un adversar care ar încerca să îl forțeze să facă acest lucru. Până în prezent, Biden nu a dat niciun semn că ar dori să se retragă și niciun adversar nu l-a provocat direct.

De fapt, unii dintre principalii săi potențiali înlocuitori - vicepreședintele Kamala Harris și guvernatorul Californiei, Gavin Newsom - au vorbit cu pasiune în apărarea sa după dezbatere, îndeplinind un rol de surogat care le-a evidențiat sprijinul, dar a și contrastat cu modul lor de a se exprima, în comparație cu cel ezitant al lui pe scena dezbaterii din Atlanta.”, a adăugat experta.

Ce se întâmplă dacă Biden se retrage

”Biden și-a petrecut ultimele luni acumulând aproape 4 000 de delegați democrați prin câștigarea alegerilor primare în statele și teritoriile americane.

Acești delegați ar vota în mod normal pentru el, dar regulile nu îi obligă sau nu îi forțează să facă acest lucru; delegații pot vota după cum le dictează conștiința, ceea ce înseamnă că ar putea vota pentru altcineva.

Dacă Biden își "eliberează" delegații prin retragerea sa, ar putea exista o competiție între alți candidați democrați pentru a deveni candidatul desemnat.”, a conchis ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE